Muzica sacra, instrument de evanghelizare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Muzica sacră, instrument de evanghelizare

[2011-11-29]
Astăzi ar fi nevoie de un pic mai multă muzică sacră în biserici? "Desigur! Cred că Sfântul Părinte ne dă un exemplu elocvent în acest sens", a răspuns agenției Zenit, cu voce sigură, Cardinalul Mauro Piacenza. Prefectul Congregației pentru Cler subliniază că muzica "pe de o parte este pre-evanghelizare, pentru că dispune sufletul să primească marele mesaj, marele simț al Veșnicului, simțul lui Dumnezeu, deși nu știe asta" și "al evanghelizării mai profunde pentru cel care deja este în credință" pentru a-l face să guste "dulceața adevărurilor crezute".
Aceasta a afirmat Cardinalul Piacenza la încheierea celor trei zile (20--22 noiembrie) de rugăciune în Bazilica romană a Sfintei Cecilia, în cinstea patroanei muzicii. Evenimentul s-a încheiat cu solemna concelebrare prezidată de Eminența Sa, cu participarea corului Capelei Sixtine, cu promisiunea noilor voci albe care se încorporează în acest grup și cu omagiul Administrației comunale capitoline. Redăm interviul, tradus de pr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro.
- Care este relația dintre noua evanghelizare și muzica sacră?
- Noua evanghelizare este o urgență chiar dacă Biserica trebuie să evanghelizeze mereu. Astăzi tresăltarea deosebită pentru care a fost întemeiat și un Consiliu Pontifical este faptul că locurile de creștinătate antică au nevoie să se reînnoiască pentru că rădăcinile lor s-au uscat un pic, deci este în mod clar necesară întoarcerea la evanghelizare ca în Biserica de la începuturi.
- Ce trebuie să dea muzica în evanghelizare?
- Putem spune că muzica, asemenea tuturor celorlalte exprimări artistice, este un mijloc de evanghelizare puternică, pentru că dispune sufletul la primire, favorizează reculegerea, la acea căutare de absolut care este în sufletul oricărui om.
- Este un discurs care este valabil pentru toate muzicile?
- Și muzica nesacră atunci când este - eu continui să spun asta - mare muzică, educă oricum la acel simț religios universal care predispune la actul de credință.
- Care vi se pare că este raportul dintre credincioși și muzică?
- Relația credinciosului cu muzica este desigur determinată de însăși muzica sacră. Prin participare trebuie să se înțeleagă nu numai faptul de "a face ceva", ci mai ales a crea un climat prin care la persoană ajunge o sugestie care subliniază momentul liturgic: poate să fie dulceața sau tandrețea unei bucăți deosebite atunci când, de exemplu, se aduce mulțumire după Împărtășanie; poate să fie solemnitatea năvalnică a unei explozii a lui "gloria" și așa mai departe.
Deci diferitele momente devin evanghelizare pentru cel care este deja implicat și pre-evanghelizare pentru cel care intră într-o biserică și este atins în vreun fel și nu poate să nu simtă ceva. Pentru că participarea la celebrarea liturgică implică toate simțurile: inteligența, afectele, precum și fantezia, cromatismul; desigur partiturile muzicale, tăcerea adoratoare fac parte și ele din liturgie.
(Sursa: ERCIS.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 941, Ultimul acces: 2024-03-02 23:19:34