Biserica parohiei Slatioara - Stulpicani, resfintita dupa 130 de ani - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Biserica parohiei Slătioara - Stulpicani, resfințită după 130 de ani

[2011-11-29]
Înaltpreasfințitul Pimen s-a aflat duminică, 27 noiembrie, în mijlocul credincioșilor din Parohia Slătioara - Stulpicani. Prezența Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților a fost prilejuită de resfințirea Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, care a împlinit 130 de ani de existență, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.
Biserica parohiei Slătioara - Stulpicani, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, a fost resfințită duminică, 27 noiembrie, de Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Ierarhul locului a fost întâmpinat la intrarea în localitate de călăreți îmbrăcați în costume naționale, iar în fața bisericii parohiale a fost așteptat de soborul de preoți. A urmat slujba de resfințire a sfântului lăcaș, mai întâi la exterior, apoi la interior. Pe o scenă special amenajată a fost săvârșită Sfânta Liturghie.
„În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, IPS Pimen a accentuat faptul că bogăția în sine nu este o piedică în calea mântuirii, amintind că mulți din Părinții Bisericii au fost din familii bogate. Ei au știut să folosească bogăția primită de la părinții lor, făcând instituții de asistență socială, ajutând săracii și bolnavii. Înalt Preasfinția Sa a remarcat că oamenii din zilele noastre care au bunuri sau proprietăți ar putea să vină în sprijinul aproapelui, pentru a dobândi mântuirea', a relatat pr. Aurel Goraș, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc.
Deși a fost foarte frig afară, credincioșii care au sprijinit de-a lungul anilor lucrările de reabilitare și înfrumusețare a bisericii parohiale au asistat la Sfânta Liturghie. Copiii și persoanele care s-au pregătit prin Taina Spovedaniei s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. IPS Pimen a sfințit la final o troiță de marmură amenajată în curtea lăcașului de închinăciune.
„Deși parohia Slătioara - Stulpicani este mică din punctul de vedere al numărului enoriașilor, totuși pr. paroh Ilie Ursachi i-a mobilizat pe oameni. Biserica a fost reparată, fiind lambrisată în exterior. În urma lucrărilor întreprinse, sfântul lăcaș a păstrat forma inițială. Pentru activitatea misionar-administrativă din cei 18 ani de păstorire în parohia Slătioara - Stulpicani, pr. paroh Ilie Ursachi a primit rangul de iconom stavrofor', a spus pr. protopop Aurel Goraș.
Cu prilejul slujbei de resfințire, Biserica 'Sfinții Apostoli Petru și Pavel' a aniversat 130 de ani de existență. După cum ne-a relatat pr. paroh Ilie Ursachi, nu există documente care să menționeze prezența unui ierarh la prima sfințire a bisericii din Slătioara - Stulpicani. Astfel, prin prezența Înalt Preasfințitului Pimen s-a împlinit dorința credincioșilor de a avea binecuvântare arhierească în lăcașul de închinăciune din satul lor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2339, Ultimul acces: 2024-02-27 22:31:00