Biserica Inaltarea Domnului din Sibiu a fost sfintita - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Biserica Înălțarea Domnului din Sibiu a fost sfințită

[2011-11-29]
Prima biserică din Sibiu, începută imediat după Revoluția din 1989, în cel mai mare cartier din oraș, a fost sfințită duminică, 27 noiembrie, de trei ierarhi și peste 50 de preoți și diaconi. Câteva mii de oameni din Sibiu, împrejurimi și chiar de mai departe au umplut impunătorul lăcaș de cult din cartierul Hipodrom și curtea acestuia, pentru a se împărtăși din bucuria enoriașilor ce și-au văzut visul împlinit, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.
Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Înalt Preasfințitul Serafim al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, și Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, au condus impresionantul sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte starețul Mănăstirii 'Brâncoveanu' de la Sâmbăta de Sus, arhimandritul Ilarion Urs, consilierii Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ilarion Benchea și pr. Nicolae Rusu, pr. prof. dr. Vasile Grăjdian de la Facultatea de Teologie 'Andrei Șaguna' din Sibiu, protopopul de Sibiu, pr. Nicolae Coșa, și o mulțime de preoți slujitori din Ardeal. Lăcașul de cult a primit hramurile 'Înălțarea Domnului' și 'Sfântul Nicolae', soborul de preoți condus de cei trei arhierei oficiind întreaga rânduială liturgică ce se impune la un asemenea moment. Biserica a fost înconjurată, stropită cu apă sfințită și unsă cu Sfântul și Marele Mir, masa altarului a primit moaște, a fost împodobită și înmiresmată, pentru ca și pictura și catapeteasma să fie sfințite la rândul lor. A urmat Sfânta Liturghie, oficiată la altarul sfințit și la care au participat peste 2.500 de oameni. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii 'de pe Mihai Viteazul', cum este cunoscut lăcașul de cult în Sibiu.
Zidită în 21 de ani
În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Serafim a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care ne este prezentată convorbirea Mântuitorului Iisus Hristos cu dregătorul cel bogat.
'Bogăția ne împiedică să ne îngrijim de cele sufletești. Când avem bogății multe, nu ne mai putem îngriji de cele duhovnicești. Noi nu suntem bogați, dar dacă ne atașăm pătimaș față de bunurile acestei lumi, dacă viața noastră se reduce doar la câștigarea banilor și celor necesare vieții și-L punem pe Dumnezeu pe planul din urmă, greșim amarnic. Trebuie să-l avem pe Dumnezeu pe primul plan al vieții', a subliniat IPS Mitropolit Serafim.
Părintele Achim Băcilă, paroh din 1995 și principalul coordonator al lucrărilor de zidire, a expus principalele etape ale lucrărilor de construcție și a amintit credincioșilor eforturile depuse de-a lungul anilor pentru a efectua aceste lucrări. De asemenea, el a accentuat pe aportul deosebit al părintelui Lavrentie Sovre de la Mănăstirea Frăsinei în a închega comunitatea de aici și de a încuraja continuarea lucrărilor începute în 1990, când IPS Mitropolit Serafim, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a pus piatra de temelie a bisericii, împreună cu IPS Mitropolit Laurențiu, pe atunci preot consilier la aceeași eparhie, și împreună cu pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu. Construcția a fost finalizată în 2004, când au început lucrările de pictură în tehnica frescă, realizate de pictorul Manolache Pătrașcu.
Prețuire și cinstire pentru ctitori și binefăcători
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu i-a hirotesit în rangul de iconom stavrofor pe ceilalți trei preoți slujitori de la biserica sibiană, pr. Nicolae Bobeș, pr. Cristinel Husarciuc și pr. Nicolae Neagu. De asemenea, ierarhul a oferit 38 de acte de cinstire tuturor ctitorilor și binefăcătorilor bisericii.
'Dumnezeu îl cunoaște pe fiecare binefăcător în parte, cunoaște fiecare bănuț donat, fiecare zi de muncă depusă aici și, cu atât mai mult, slujirea permanentă a primilor preoți de aici și a celor pe care îi avem astăzi. Se cuvine să aducem prețuire și cinstire celor care au stăruit mai mult decât alții', a spus Părintele Mitropolit. Agapa frățească a încheiat marea sărbătoare a cartierului Hipodrom din Sibiu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8733, Ultimul acces: 2024-03-03 05:01:50