O noua biserica se va zidi in Protopopiatul Marghita - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

O nouă biserică se va zidi în Protopopiatul Marghita

[2011-11-29]
Duminica a XXX-a după Rusalii, 27 noiembrie 2011, a fost un prilej de aleasă bucurie pentru credincioșii ortodocși din parohiile Chișlaz și Sânlazăr, protopopiatul Marghita, Eparhia Oradiei.
În zorii zilei de duminică, un sobor de 12 preoți și 5 diaconi, înconjurați de mulțime de credincioși din parohia Chișlaz l-au întâmpinat cu multă căldură pe Întâistătătorul Eparhiei Oradiei, Preasfințitul Părinte Sofronie.
Prezența PS Sofronie în mijlocul credincioșilor ortodocși din parohia Chișlaz a fost prilejuită de oficierea Sfintei Liturghii arhierești și binecuvântarea lucrărilor făcute la lăcașul de cult cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și la casa parohială, edificată din temelii prin jertfelnicia bunilor enoriași, după cum ne-a precizat părintele Bogdan Pop.
Părintele Ioan Șugar, protopopul Marghitei, a dat citire hrisovului, arătând printre altele că actualul locaș de cult a fost zidit în anul 1907 și apoi târnosit în anul 1977. În ultimii ani s-au făcut lucrări ample la biserică: tencuieli interioare și exterioare, acoperiș, pictură, iconostas, mobilier, geamuri, încălzire centrală, împrejmuire și toate dotările necesare săvârșirii cultului divin public, precum și construirea din temelii a unei noi case parohiale.
Cu această ocazie, vrednicul preot paroh Nicolae Pantiș a fost hirotesit iconom-stavrofor. De asemenea, au fost oferite diplome de apreciere membrilor consiliului parohial și domnului prim-epitrop Ioan Vereș, precum și doamnei Eugenia Gal, pentru merite cu totul deosebite.
În frumosul și bogatul său cuvânt de învățătură PS Sofronie a tălmăcit pericopa evanghelică duminical㠄În această perioadă a postului, toate evangheliile și mai ales cele ale duminicilor sunt menite aplecării conștiinței noastre către milostenie, pentru că pregătirea noastră pentru praznicul Nașterii Domnului nu înseamnă doar postire, rugăciune și abținere de la fapte rele, ci și milostenie, adică ajutorarea celor săraci.
Postul și rugăciunea, care sunt ambele stimulate de credința noastră, nu ajung înaintea lui Dumnezeu dacă nu sunt împletite cu faptele bune. Astfel, sfânta evanghelie de astăzi este o invitație la milostenie. Noi știm că dregătorul care s-a dus să-L întrebe pe Mântuitorul Iisus Hristos era un om virtuos, păzitor al poruncilor, numai că Mântuitorul vine să ne arate că nu este de ajuns să fim împlinitori ai „legii celei vechi”, ci trebuie să ne desprindem cu totul de cele materiale și să ne îndreptăm duhovnicește spre cele înalte, iar adresându-Se dregătorului bogat îi spune că pentru a fi desăvârșit trebuie să vândă tot și să împartă săracilor.
Dar, dincolo de întâlnirea cu dregătorul bogat, ni se lansează nouă o temă de meditație, de a ne examina conștiința și a nu ne ține foarte legați de pământul acesta, averi, bunuri pământești trecătoare, ci, ajutând pe cei săraci, să adunăm comoară în cer și să intrăm, astfel, cu ajutorul podoabelor duhovnicești, în Împărăția cerească”.
În după-amiaza zilei, PS Sofronie și-a prelungit misiunea sfințitoare în parohia Sânlazăr, unde, înconjurat de un sobor de 18 de preoți și 5 diaconi, a săvârșit, cu mult har, slujba de sfințire și ungere cu undelemn sfințit a pietrei de temelie și așezarea ei în locul unde se va înălța o nouă biserică cu hramul „Nașterea Domnului” și „Învierea lui Lazăr”, ritual la care au fost părtași epitropii bisericii și mulțime de credincioși.
Comunitatea de credincioși ortodocși din parohia Sânlazăr, fiind în iminența de a rămâne, datorită unor împrejurări nefaste, văduvită și fără acces într-un spațiu liturgic adecvat în care să-și desfășoare cultul divin public, au fost nevoiți să întreprindă demersul și măsurile necesare pentru a zidi o biserică nouă. Într-un mod cu totul providențial și demn de elogiat, doamnele Florica Galchiș și Cătălina Galchiș, inimoase credincioase care își au rădăcinile în vatra satului Sânlazăr, au sărit în sprijinul comunității ortodoxe de aici și a tânărului preot paroh, dăruind o suprafață însemnată de teren intravilan pentru ca pe acest loc să renască o sfântă biserică ortodoxă și astfel să rămână neîntreruptă și statornică legea noastră românească în satul Sânlazăr.
Cu binecuvântate îndemnuri arhierești, PS Sofronie a arătat în cuvântul său că: „Începerea unui lucru sfânt cum este construirea unei biserici înseamnă ceva extraordinar pentru o comunitate și valențele unei astfel de lucrări sunt multiple, dar înainte de toate lucrarea aceasta este una dumnezeiască și omenească deopotrivă: dumnezeiască pentru că nimic nu se săvârșește în lumea aceasta fără voia lui Dumnezeu, mai ales zidirea „Casei Slavei Sale”, folosindu-se însă pentru aceasta de mâinile și de gândurile cele bune ale oamenilor. Harul Duhului Sfânt se adaugă, astfel, bucuriei de a fi ctitori, a fericiților și pururea pomeniților ctitori, miluitori și binefăcători ai acestei biserici”.
În final, PS Sofronie a felicitat pe membrii consiliului parohial și pe credincioși pentru jertfelnicia lor, iar preotul paroh Marius-Emanuel Jarca a fost hirotesit sachelar.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1082, Ultimul acces: 2024-05-01 08:13:34