Sarbatoarea Sfantului Andrei, sarbatoarea tuturor romanilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sărbătoarea Sfântului Andrei, sărbătoarea tuturor românilor

[2011-11-30]
Biserica Ortodoxă îl sărbătorește astăzi, 30 noiembrie 2011, pe Sfântul Apostol Andrei, Cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în anul 1995, ca ziua Sfântului Apostol Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în 1997 a fost proclamat Ocrotitorul României. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare națională bisericească, ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001.
Senatul României a aprobat tacit în data de 23 noiembrie 2011 ca Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei să fie declarată sărbătoare națională și zi nelucrătoare, decizia finală aparținând Camerei Deputaților, și nădăjduim ca anul viitor acest lucru să se concretizeze.
Sfântul Apostol Andrei a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci, în teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră. Un izvor important pentru viața și activitatea Sfântului Apostol Andrei este “Istoria Bisericeasc㔠a lui Eusebiu de Cezareea.
„Origen în Comentariul la Geneză și mai târziu Eusebiu de Cezareea în Istoria Bisericească mărturisesc că atunci când Sfinții Apostoli și ucenici ai Mântuitorului au început să predice, au tras la sorți, iar Sfântului Apostol Andrei i-au căzut zona Pontului și zona Sciției. Aceste informații ale lui Origen sunt întărite și de Ipolit Romanul, martir în persecuțiile de la Roma care în lucrarea sa despre cei doisprezece Apostoli amintește de predica Sfântului Andrei în Sciția”, după cum a precizat pentru TRINITAS TV, pr. prof. Dr. Adrian Gabor.
Există și izvoare din secolul IV care atestă prezența Sfântului Apostol Andrei pe teritoriul țării noastre.
„Calendarul gotic, Epifanie Monahul, Sinaxarul Bisericii din Constantinopol și chiar Viața și petrecerea sfinților a Sfântului Ierarh Dosoftei al Moldovei mărturisesc despre predica Apostolului Andrei în aceste cetăți locuite pe atunci și de greci în cetățile de pe malul Mării Negre”, a mai precizat pr. prof. Dr. Adrian Gabor.
Perioada pe care Sfântul Apostol Andrei a petrecut-o pe meleagurile noastre este incertă.
„Nu știm cât timp a stat, însă un apostol care venea să propovăduiască Evanghelia Mântuitorului Hristos nu se limita numai la o simplă vestire a cuvântului, ci […] instituia și episcopi, preoți și diaconi, și le dădea sfaturi cum să se organizeze din punct de vedere administrativ. A stat câțiva ani de zile aici fiindcă nu se pute ajunge la rezultate concrete decât după o vestire de câțiva ani de zile”, a mărturisit acad. Emilian Popescu.
Activitatea misionară a Sfântului Apostol Andrei s-a încheiat în cetatea Patras din Ahaia, în Grecia de astăzi, unde a convertit, printre alții, pe Maximila, sora proconsulului Egeas al Ahaiei. Din porunca acestuia, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat, răstignit pe o cruce din tei, în formă de X. În Martirologiul lui Usuard aflăm că Sfântul Apostol Andrei care predicase în Sciția „a fost prins de proconsulul Egeas, care mai întâi l-a ținut închis la carceră și apoi l-a bătut grav, iar la sfârșit l-a răstignit pe cruce, supraviețuind acolo două zile”. Anul martiriului său oscilează, în datele istoricilor, între persecuția împăratului Nero (54-68) și cea a împăratului Domițian (81-96), potrivit părintelui Mihai Săsăujan, conf. dr. la Facultatea de Teologie Ortodox㠄Justinian Patriarhul” din București. Biserica primară a stabilit, încă de la sfârșitul secolului al II-lea, ziua de 30 noiembrie ca dată a prăznuirii Sfântului Apostol Andrei.
Moaștele Sfântului Andrei s-au păstrat în cetatea Patras până în anii 356-357, când împăratul Constanțiu le-a așezat în Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol, cu ocazia slujbei sfințirii, după restaurare. În a doua jumătate a secolului al IV-lea, Sfântul Ambrozie, episcopul Milanului, scria că fragmente din sfintele moaște au fost oferite bisericilor din Milan, Nola și Brescia din Italia. În jurul anului 850, împăratul bizantin Vasile I Macedoneanul restituie locuitorilor din Patras racla cu capul Sfântului Apostol Andrei. După Cruciada a IV-a, din 1204, când Constantinopolul a fost cucerit de cavalerii apuseni, cardinalul Petru din Capua a dispus ca moaștele Sfântului Andrei, păstrate în capitala imperiului, să fie așezate în catedrala din Amalfi, Italia. În aprilie 1462, în timpul papei Pius al II-lea, capul Sfântului Andrei din Patras a fost așezat într-o biserică din Roma. La 26 septembrie 1964, papa Paul al VI-lea a restituit racla cu capul Sfântului Apostol Andrei, Mitropoliei de Patras a Bisericii Ortodoxe a Greciei.
În anul 1996, la inițiativa și purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost adusă la Iași, de la Catedrala mitropolitană din Patras (Grecia), racla cu capul Sfântului Apostol Andrei. Acest moment a fost marcat, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în calendarul bisericesc prin sărbătorirea, în fiecare an, în data de 13 octombrie, a Aducerii moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași. De asemenea, anul acesta, la inițiativa și purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei a fost adus la București, cu prilejul sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, în dimineața zilei de 24 octombrie. Delegația care a însoțit Sfintele Moaște aduse din Grecia a fost condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras. Sfintele Moaște ale Sfântului Apostol Andrei s-au aflat pe Dealul Patriarhiei până în ziua de vineri, 28 octombrie 2011. În continuare, cu prilejul proclamării canonizării Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, în după-amiaza zilei de 28 octombrie 2011, Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andreia fost dus în procesiune la catedrala mitropolitană din Sibiu, unde a rămas până în după-amiaza zilei de 29 octombrie 2011. În seara zilei de 29 octombrie 2011, Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei a fost dus în catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, unde a rămas până în după-amiaza zilei de 31 octombrie 2011. În seara zilei de 31 octombrie 2011, delegația Bisericii Ortodoxe a Greciei a revenit la București, iar a doua zi, 1 noiembrie 2011, s-a întors în Grecia.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 926, Ultimul acces: 2024-02-28 11:34:25