Sfantul Apostol Andrei cinstit la Galati - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfântul Apostol Andrei cinstit la Galați

[2011-11-30]
Arhiepiscopia Dunării de Jos se află în sărbătoare deoarece astăzi, 30 noiembrie 2011, își cinstește ocrotitorul, pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat și ocrotitorul neamului românesc. Cu acest prilej, la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române oficiază Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ierarhi greci și români, preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși.
Din soborul slujitor fac parte: Înaltpreasfințitul Nectarie, Mitropolit de Corfu, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române din America și Canada (ROEA).
După rostirea Evangheliei, Înaltpreasfințitul Nectarie, Mitropolit de Corfu, a rostit un cuvânt în care a elogiat personalitatea Sfântului Apostol Andrei, arătând că acesta a căutat Adevărul, a vrut să găsească răspuns la neliniștile sale existențiale, care îl apropiau și îl puneau în legătură cu Dumnezeu.
„Exemplul apostolului ne învață, pe de o parte, că nu trebuie să facem concesii păcatului și încălcării sau îndepărtării de vrerea lui Dumnezeu, iar, pe de altă parte, că omul poate să caute Adevărul indiferent de nivelul culturii sau de treapta socială pe care se află. Ne mai învață că, în viață, avem nevoie de modele de integritate, de modele de viață ascetică, de modele de autenticitate și curăție sufletească, nu numai pentru că singuri nu putem duce lupta pentru aflarea răspunsurilor la problemele noastre existențiale, dar și pentru că suntem creați de Dumnezeu să trăim în comuniune”, a mai spus Înaltpreasfințitul Părinte Nectarie.
Înaltpreasfinția Sa și-a exprimat admirația față de Patriarhul României și față de activitatea Sa pastoral misionară desfășurată în perioada cât a fost Mitropolit al Moldovei și Bucovinei dar și acum, în calitate de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
„Am admirat activitatea pastoral misionară, bineplăcută lui Dumnezeu, a Preafericirii Voastre, încă de când erați Mitropolit al Moldovei. Acum constatăm cu deosebită bucurie că pe Tronul Patriarhal, pe care, prin harul lui Dumnezeu, ați ajuns, păstrați neschimbată dreapta credință, bunătatea și dragostea, îngrijorarea pentru poporul Preafericirii Voastre, purtarea de grijă astfel încât credința să-și redobândească locul ce i se cuvine în societatea românească, interesul viu pentru lucrarea uriașă de formare a sfințitului cler, ca să poată răspunde nevoilor vremii și poporului, devenind lumină pentru toți, așa încât preoții și diaconii să fie părinți și păstori ai tuturor. Din adâncul inimii Vă dorim sănătate, răbdare, cuget apostolic ca „să purtați grijă de lucrurile bune” (Tit 3, 14), de cele materiale și de cele spirituale spre slava lui Dumnezeu și bunăvestirea poporului”, a mai adăugat Înaltpreasfinția Sa.
Anul acesta, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la alegerea Sfântului Andrei ca ocrotitor al Galațiului, sărbătoarea este încununată de aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Spiridon de către deleagația greacă condusă de Înalt Preasfințitul Nectarie de Kerkira (insula Corfu)

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 918, Ultimul acces: 2024-03-01 05:11:11