Biserica impune a 11-a porunca: Evitati preacurvia pe internet si cyber-criminalitatea! - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Biserica impune a 11-a poruncă: Evitați preacurvia pe internet și cyber-criminalitatea!

[2011-11-29]
Patriarhia recomandă echilibru, discernământ și luciditate în folosirea noilor tehnologii ale informației și comunicării, pentru a distinge între bine și rău și pentru a cultiva ceea ce este ziditor și mântuitor.
Într-un comunicat, reprezentanții Bisericii apreciază că utilizarea excesivă a internetului expune la înstrăinare, izolare și existența paralelă într-o lume virtuală, ruptă de realitate, cu consecințe grave asupra comportamentului social.
"În același timp, considerăm că este de datoria autorităților publice ca, în paralel cu dezvoltarea societății informaționale la nivelul infrastructurii tehnice, să acorde atenție cadrului etic și legislativ, pentru ca alfabetizarea digitală și folosirea internetului să se facă prin respectarea demnității și libertății persoanei și pentru încurajarea comunicării și cooperării dintre oameni și popoare în spiritul valorilor autentice ale culturii și civilizației umane', se precizează într-un comunicat de presă al Patriarhiei Române.
Ministerul Comunicațiilor a cerut ajutorul Bisericii
Precizarea survine în legătură cu solicitarea Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale adresată Patriarhiei Române pentru sprijinirea extinderii accesului la rețeaua de internet în întreaga țară .
Patriarhia Română menționează că apreciază eforturile pe care autoritățile publice le fac pentru facilitarea accesului la internet a unui număr cât mai mare de români, ca instrument de informare și comunicare rapidă specific societății secolului al XXI-lea.
Cultura enciclopedică a internetului și posibilitățile sporite de interactivitate în rețea creează noi oportunități de învățare, de schimburi de valori (economice, culturale, sociale și religioase) și de depășire a decalajelor informaționale între diferite regiuni ale lumii', motiv pentru care 'inițiativele de incluziune digitală fac parte implicit din programele de incluziune socială'.
Și Patriarhia navighează în apele tulburi ale internetul
Menționând că "Biserica utilizează ea însăși mijloacele moderne de comunicare, inclusiv Internetul, în lucrarea sa pastoral-misionară, social-filantropică, cultural-educațională și administrativă deoarece acestea sunt instrumente de lucru rapide și eficiente', Patriarhia Română subliniază însă că 'lumea virtuală a Internetului poate să influențeze în mod negativ relațiile interumane, prin utilizarea fără responsabilitate a libertății de acces, poluarea informațională, posibilitatea controlului și supravegherii persoanelor, terorismul digital sub masca anonimatului, manipulare ideologică și cyber-criminalitate".

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 958, Ultimul acces: 2024-03-03 02:01:10