Preotii romani - rugati de Ministerul Comunicatiilor sa tina predici despre internet. Ce a raspuns Patriarhia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Preoții români - rugați de Ministerul Comunicațiilor să țină predici despre internet. Ce a răspuns Patriarhia

[2011-11-29]
Autor: LUMINITA CIOBANU
Patriarhia Română a răspuns Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale care i-a solicitat sprijin pentru extinderea accesului la rețeaua de Internet în întreaga țară și a recomandat discernământ șI înțelepciune în acest domeniu, amintind că relațiile interumane pot fi influențate în mod negativ, în felurite moduri.
Cum în România mai bine de 55 la sută din populație nu a folosit niciodată internetul, Ministrul Comunicațiilor a demarat o campanie de alfabetizare digitală în țară, solicitând sprijin Patriarhiei Române încât, prin intermediul preoților, mesajele de incluziune digitală să ajungă în special la oamenii simpli.
Înalții ierarhi spun că eforturile pe care autoritățile publice le fac pentru facilitarea accesului la Internet a unui număr cât mai mare de români, ca instrument de informare și comunicare rapidă specific societății secolului al XXI-lea, este de bun augur atâta vreme cât cultura enciclopedică a Internetului și posibilitățile sporite de interactivitate în rețea creează noi oportunități de învățare, de schimburi de valori (economice, culturale, sociale și religioase) și de depășire a decalajelor informaționale între diferite regiuni ale lumii, iar inițiativele de incluziune digitală fac parte implicit din programele de incluziune socială. "Biserica utilizează ea însăși mijloacele moderne de comunicare, inclusiv Internetul, în lucrarea sa pastoral-misionară, social-filantropică, cultural-educațională și administrativă deoarece acestea sunt instrumente de lucru rapide și eficiente. Însă lumea virtuală a Internetului poate să influențeze în mod negativ relațiile interumane, prin utilizarea fără responsabilitate a libertății de acces, poluarea informațională, posibilitatea controlului și supravegherii persoanelor, terorismul digital sub masca anonimatului, manipulare ideologică și cyber-criminalitate. De asemenea, utilizarea excesivă a Internetului expune la pericolul înstrăinării, izolării și existenței paralele într-o lume virtuală, ruptă de realitate, cu consecințe grave asupra comportamentului social. De aceea, Biserica recomandă echilibru, discernământ și luciditate în folosirea noilor tehnologii ale informației și comunicării, pentru a distinge între bine și rău și pentru a cultiva ceea ce este ziditor și mântuitor.
În același timp, considerăm că este de datoria autorităților publice ca, în paralel cu dezvoltarea societății informaționale la nivelul infrastructurii tehnice, să acorde atenție cadrului etic și legislativ, pentru ca alfabetizarea digitală și folosirea Internetului să se facă prin respectarea demnității și libertății persoanei și pentru încurajarea comunicării și cooperării dintre oameni și popoare în spiritul valorilor autentice ale culturii și civilizației umane”, se arată într-un comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române.
UPDATE: Potrivit reprezentanților MCSI, “s-au purtat discuții cu reprezentanți ai tuturor instituțiilor statului, ai bibliotecilor din programul BiblioNet, ai ONG-urilor, ai Patriarhiei Române , ai Cultelor, precum și cu formatori si lideri de opinie, cu ajutorul cărora să se promoveze tema reducerii decalajului digital și cea a incluziunii digitale”.
Mai mult, Ministerul Comunicațiilor promite c㠓va folosi toate pârghiile necesare promovării, lansând intențiile de colaborare cu toate instituțiile statului, cu societatea civilă, dar și cu mediul de afaceri și academic.” (Alexandru Rădescu)

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 963, Ultimul acces: 2024-02-28 13:21:53