LC: Africa, de la 2 la 140 de milioane de catolici - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

LC: Africa, de la 2 la 140 de milioane de catolici

[2011-12-01]
Într-un singur secol (din 1900 până în 2000), populația catolică a Africii a crescut de la 2 milioane la 140 de milioane. O creștere atât de enormă reprezintă o bogăție inestimabilă pentru Biserică, dar în același timp și numeroase provocări pastorale. Cu gândul la aceste provocări a efectuat Papa Benedict al XVI-lea vizita sa în Africa între 18 și 20 noiembrie 2011, ocazie cu care a lansat Exortația apostolică ce cuprinde concluziile Adunării Speciale pentru Africa a Sinodului Episcopilor din 2009.
Programul de televiziune "Where God Weeps" (Unde Dumnezeu plânge), al Rețelei Catolice de Radio și Televiziune în cooperare cu Kirche In Not, a căutat să ofere o perspectivă asupra provocărilor și promisiunilor Bisericii din Africa. Mark Riedemann a stat de vorbă cu fostul superior general al Misionarilor din Africa, pr. Gerard Chabanon. Preotul francez a fost misionar în Tanzania până în 1996. Între 2004 și 2010 a fost superior general al Misionarilor pentru Africa și vice-cancelar al Institutului Pontifical pentru Studii Arabice și Islamice din Roma. Transcrierea emisiunii ca interviu a fost oferită de agenția Zenit, traducerea apărând în numărul pe luna noiembrie al revistei electronice Lumea Catholica. Preluăm o parte din interviu.
- Catolicismul african a cunoscut o explozie din punct de vedere numeric. Cum ați explica această creștere?
- Există diverși factori care au fost foarte importanți în dezvoltarea catolicismului. Un exemplu este educația. Primii misionari au fost atenți să înființeze cât mai rapid școli, iar prin ele i-au învățat pe copii despre credința catolică. O altă atenție a fost acordată dezvoltării sociale: prin proiecte de sănătate, de educație, de dezvoltare a agriculturii și atâtea altele, ce i-au ajutat pe africani. Africanii au văzut că nu este vorba despre o altă cucerire colonială. Într-o vreme se spunea: "Misionarii au venit și ne-au dat Biblia, după care ne-au luat pământurile". Nu mai este cazul. În majoritatea țărilor din Africa misionarii se preocupă de bunăstarea populației locale, nu doar spirituală. Iar oamenii au văzut aceasta.
- Au văzut că se dorește binele personal al individului, nu?
- Da, corect. Cred că acești factori au ajutat la răspândirea catolicismului în Africa.
- Răspândirea credinței catolice în Africa este extraordinară. Am putea spune că este una dintre cele mai mari reușite ale misionarilor?
- Este adevărat. Poate că nu este foarte cunoscut acest fapt dar este complet adevărat: în aproximativ 150 de ani a existat o creștere foarte importantă, și pentru aceasta trebuie să le mulțumim misionarilor și cateheților.
- Până în anul 2050, trei dintre națiunile Africii se vor număra între primele zece țări catolice ca număr de populație din lumea întreagă: este vorba de Congo, Uganda și Nigeria. A fost Biserica Catolică suficient de atentă la potențialul de creștere al Africii?
- Africa este foarte recunoscătoare Papei Ioan Paul al II-lea și călătoriilor sale numeroase, deoarece a atras atenția asupra Africii. A venit aici. A vizitat. A stat cu oamenii. A vorbit cu ei. A încercat să le vorbească pe limba lor. A fost foarte apreciat pentru aceasta și cred că a oferit o imagine foarte bună despre africani, despre cum sunt ei parte a Bisericii Catolice în ansamblul ei, iar acest fapt e foarte important.
- Întrebarea care s-ar pune atunci este dacă restul Bisericii dă suficientă atenție Africii?
- Aș spune că sunt unele probleme, datorită impresiei pe care o au europenii despre africanii care vin pe continentul lor. Apar astfel unele confruntări, neînțelegeri, iar unele partide politice ajung la soluții dure împotriva imigranților din Africa. Aceasta dă o imagine falsă despre ce se întâmplă. Apoi nu putem uita de mass-media. Majoritatea presei vorbește despre Africa doar din perspectiva problemelor: SIDA, violențe etnice, conflicte religioase, sărăcie și altele, ceea ce creează o imagine foarte distorsionată despre Africa. Și noi, misionarii de astăzi, avem responsabilitatea de a vorbi pozitiv despre Africa, despre ce se întâmplă aici și despre solidaritatea care există, despre dorința puternică a africanilor de a se împotrivi tuturor relelor și violenței.
- Islamismul este o provocare pentru Biserica Catolică. Unul din trei africani se consideră musulman. Cum răspunde Biserica Catolică la această situație?
- Este o mare provocare. Islamismul crește cu siguranță, dar nu atât de mult cum sugerează uneori mass-media. Este sprijinit de țări bogate din Orientul Mijlociu, precum Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite, care ajută la dezvoltarea și finanțarea proiectelor religioase. Din punctul nostru de vedere, ca misionari - cu ordinul născut în Algeria, țară musulmană -, dialogul este foarte important și trebuie dezvoltat, pentru a-i ajuta pe musulmani și pe creștini să conviețuiască în pace. Am văzut, de exemplu în Dar Es Salaam, Tanzania, familii de trei sau patru membri, dintre care unul sau doi sunt musulmani, iar ceilalți creștini, trăind în aceeași casă. Împart aceeași bucătărie, aceiași baie... trebuie dezvoltată această trăire împreună în spirit de pace.
(Sursa: Revista Lumea Catholica)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 986, Ultimul acces: 2024-09-15 02:59:47