Greco-catolicii din Ucraina sunt mai aproape de a avea o Patriarhie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Greco-catolicii din Ucraina sunt mai aproape de a avea o Patriarhie

[2011-12-06]
În data de 29 noiembrie 2011, Patriarhul Sviatoslav al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene a ridicat Arhiepiscopia din Lviv la rangul de Mitropolie, condusă de Arhiepiscopul Ihor Voznyak. Ea este alcătuită din Arhieparhia de Lviv și Eparhiile de Sokal-Zhovkva, Sambir-Drohobych și Stryi. În luna decembrie, vor fi intronizați de asemenea Mitropoliți în Ivano-Frankivsk și Ternopil. "Biserica Greco-Catolică Ucraineană se îndreaptă spre aprobarea structurii patriarhale, și oportunitatea acestor eforturi este recunoscută de Pontiful Roman", a spus Preafericitul Sviatoslav Shevchuk în decretul de declarare a celor noi trei Mitropolii. Pentru a întări structura patriarhală a BGCU, Sinodul Episcopilor a decis să înființeze în zona Kiev-Halych trei noi Mitropolii, și anume de Lviv, Ivano-Frankivsk și Ternopil-Zboriv - și să înalțe Eparhiile de Ivano-Frankivsk și Ternopil-Zboriv la rangul de Arhieparhii. Aceste decizii au binecuvântarea și aprobarea Papei Benedict al XVI-lea.
Decretul de declarare a celor trei noi Mitropolii, care a fost citit în cadrul Liturghiei de către Episcopul Bohdan Dziurakh, secretar al Sinodului Episcopilor, include istoria BGCU, drumul ei dificil, intrarea în legalitate a BGCU și revenirea sediului Primatului Bisericii la Kiev. Se amintește între altele că după 1994, ierarhii au fost arestați și a început perioada martiriului, activitatea în clandestinitate și confruntarea eroică cu regimul totalitar comunist, care a durat aproape o jumătate de secol. Mitropolitul Josyf Slipyj, la eliberarea lui după 18 ani petrecuți închisori și sosirea lui la Roma în 1963, a fost recunoscut ca Arhiepiscop Major, egal în drepturi cu Patriarhul, pe baza puterilor pe care le-au avut dintotdeauna Mitropoliții de Kiev. Succesorul lui, Myroslav Ivan Lubachivsky, s-a reîntors la Lviv în 1991, și a început refacerea structurilor Mitropoliei de Kiev-Halych care, pe baza continuității și a corectitudinii istorice, a asigurat întoarcerea sediului principal la Kiev. Revenirea capului Bisericii Greco-Catolice Ucrainene în capitala Ucrainei a avut loc în anul 2005, sub Preafericitul Lubomyr Husar. Această decizie a Sinodului Episcopilor BGCU a fost binecuvântată de Papa Ioan Paul al II-lea.
Mitropolia de Lviv va include, pe lângă Arhieparhia de Lviv, Eparhiile de Sokal-Zhovkva, Sambir-Drohobych și Stryi. Catedrala Sf. Gheorghe va rămâne în continuare catedrală iar Episcopul Ihor Voznyak va fi Arhiepiscop și Mitropolit. Mitropolia de Ivano-Frankivsk va include Arhieparhia de Ivano-Frankivsk și Eparhia de Chernivtsi-Kolomyia. Catedrala Mitropoliei va fi Catedrala Învierii din Ivano-Frankivsk, iar Episcopul Volodymyr Viytyshyn va fi Arhiepiscop și Mitropolit. Mitropolia de Ternopil-Zboriv ca include Arhieparhia de Ternopil-Zboriv și Eparhia de Buchach. Catedrala Mitropoliei va fi Catedrala Neprihănitei Zămisliri, din Ternopil, iar Episcopul Vasyl Semeniuk va fi Arhiepiscop și Mitropolit.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 891, Ultimul acces: 2024-02-22 07:17:39