Euharistia si Preotia sunt strans legate intre ele - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Euharistia și Preoția sunt strâns legate între ele

[2011-12-06]
În ziua de 4 decembrie 2011, a fost serbat hramul bisericii greco-catolice Sf. Nicolae din parohia Florești, din cadrul Protopopiatului Cluj II. Cu acest prilej, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a vizitat comunitatea păstorită de pr. protopop Marius Ungureșan. La sărbătoare au luat parte Mons. Mihai Todea, Vicar general; pr. Anton Crișan, Vicar cu preoții; pr. Cristian David, cancelar eparhial; pr. Călin Bot, rectorul Institutului Teologic Sf. Ioan Evanghelistul; pr. Ioan Bota, prelat papal; Maica Valentina, superioară provincială a Ordinului Sfântului Vasile cel Mare; și Maica Letiția, superioara locală a Congregației Surorilor Maicii Domnului, aflăm de pe BRU.ro.
În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit preot unul dintre fiii localității, diaconul Florin Pop, absolvent al Seminarului Teologic Sf. Ioan Evanghelistul și al Facultății de Teologie Greco-Catolică din Cluj. Un alt moment important a fost Prima Sfântă Împărtășanie oferită în mod solemn la 7 copilași din parohie, pregătiți de sora Lucia OSBM. Corul de copii Junior Vip, dirijat de Anca Mona Mariaș, pe lângă oferirea răspunsurilor liturgice, a oferit și un miniconcert de colinde. Cuvântul de învățătură rostit de PS Florentin a cuprins meditarea fragmentului evanghelic cu vindecarea femeii gârbove, cea care a primit darul de a înălța privirea spre Dumnezeu, dar și o referire la semnificația profundă a Tainei Preoției.
"Euharistia și Preoția sunt strâns legate între ele, Euharistia naște Preoția și Preoția celebrează Euharistia. Preoția se naște într-un context euharistic, al Cinei celei de Taină, când, după ce Mântuitorul a frânt pâinea și a oferit vinul, a mai adăugat: 'Aceasta să o faceți întru amintirea Mea'. Este ceea ce preotul e chemat să săvârșească, după ce a primit harul rânduit apostolilor și succesorilor lor, Episcopilor, harul sfintei Preoții. Astfel hirotonirea, impunerea mâinilor, coborârea harului Spiritului Sfânt asupra candidatului la preoție se întâmplă în mod normal în cadrul Sfintei Liturghii, tocmai pentru a arăta legătura care există între Euharistie și Preoție".
Preotul, a arătat PS Florentin, este hirotonit "după ce, mai întâi, își așează capul pe masa Sfântului Altar, pe masa Jertfei, pe masa Cinei, pe mormântul Învierii lui Hristos, arătând prin aceasta că el este părtaș cu Cina Domnului și cu Jertfa lui Hristos pe Cruce, dar și cu Învierea lui Hristos glorioasă și Înălțarea de-a dreapta Tatălui. Este un mare dar și o binecuvântare pentru Biserică: un om care să poată mijloci în rugăciune, un om care să poată invoca prezența lui Dumnezeu între oameni, un om care să aducă pe Hristos acolo unde celebrează Sfânta Liturghie, un om care să poată lega și dezlega de păcate pe cei care au nevoie".
Preasfinția Sa și-a exprimat bucuria și pentru copiii care s-au împărtășit pentru prima dată cu Trupul și Sângele Domnului, arătând rolul important al familiei în pregătirea lor: "Prima școală a credinței este și rămâne întotdeauna familia. Prima imagine pe care copilul o are despre Dumnezeu este tatăl și mama - părinții săi, pentru că de la părinți îi vin copilului toate cele necesare. În brațele părinților, copilul se simte ocrotit, liniștit, ușurat, de aceea este foarte important exemplul în rugăciune pe care îl oferă părinții și educația creștină pe care o dau copiilor. La timpul rânduit, când va crește, copilul devenit adolescent va înțelege mult mai bine imaginea lui Dumnezeu ca Tată iubitor dacă a cunoscut deja iubirea în familie".
La încheierea celebrării liturgice, pr. Florin Pop a rostit primul său cuvânt de învățătură, arătându-și în primul rând recunoștința față de Dumnezeu, Cel care l-a ales și l-a chemat la slujire, cerând binecuvântarea de a deveni "o icoană vie a lui Hristos în mijlocul poporului Său". Noul preot a adus mulțumire Preasfinției Sale Florentin, pr. Călin Bot, preoților care l-au îndrumat pe calea credinței, familiei sale, tuturor celor care i-au fost aproape, rostind la final rugăciunea pe care obișnuia să o spună unul dintre vrednicii săi profesori din primii ani de Seminar, pr. Vasile Fernea: "Ajută-mă, Doamne, să fiu de folos Bisericii și neamului meu".
PS Florentin a urmat exemplul Sfântului Nicolae, oferind daruri: o icoană cu Nașterea Domnului pentru pr. protopop Marius, o pixidă și imaginea Sfântului Părinte noului preot Florin și dulciuri copiilor, care au primit și câte o diplomă de amintire de la Prima Sfântă Împărtășanie. Programul s-a încheiat prin agapa fraternă pregătită cu generozitate de membrii parohiei Florești, fiind invitați toți participanții la sărbătoare.
(Sursa: BRU.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 962, Ultimul acces: 2024-02-22 15:11:48