Háromszáz gyerek örömteli éneke - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Ştiri şi Evenimente

Háromszáz gyerek örömteli éneke

[2011-12-07]
[Maghiară]
Gyermekkórus-találkozó Szászrégenben
A helybeli református egyházközség valamint a DIÓ-HÁZ Egyesület negyedik alkalommal szervezett gyermekkórus-találkozót. Erre december 3-án, szombaton került sor. A vendéglátó együttesben és a meghívott kórusokban körülbelül 300 gyerek éneke csengett a templomban – mondta Demeter József, az egyházközség lelkésze, főszervező.

Maros és Hargita megyei kórusok

A kórusok három-négy művet énekeltek. Elsőként a szászrégeni, egyházközség Piccolino kórusa (képünkön) lépett fel. Karvezetőjük Banga Gáspár Attila, zongorán közreműködött Fülöp Dávid, fuvolán Szabó Dávid játszott. A marosvásárhelyieket a Szabadság úti gyermekkórus képviselte, akiket Dénes Előd lelkész irányít. Két népdalt és a lelkész-karvezető saját szerzeményét, a Gyermek Jézus szép voltál! címűt énekelték. A székelykövesdi református egyházközség kórusa, akiket Szilágyi Mihály tanít és vezényel, karácsonyi dalokat énekelt. A mezőmadarasi kórus Babos Zsolt vezetésével a Ghymes együttes dalait adta elő.

A Hargita megyei gyermekkórusokat a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskola Kicsinyek kórusa képviselte – karnagyuk Tifán Csaba Gáspár –, a farkaslaki Tamási Áron Általános Iskola gyermekkórusa – karnagyuk Major Magda – és a gyergyóremetei Fráter György Általános Iskola kórusa – karvezetőjük Trucza Árpád – képviselték. A fellépések sorát a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar zárta, akik Czakó Gabriella karnagy vezetésével nem csak hazai, hanem nemzetközi elismertségnek is örvendenek. Idén Goriziában, Olaszországban 16 ország képviselői között folklór és kortárs magyar zene kategóriában dobogós helyezést értek el.

Van, aki nyomdokunkba lépjen

– Ezek a találkozók jó alkalmak arra, hogy megismerkedjünk más gyülekezetek, közösségek tevékenységével. A gyerekek ismeretséget, barátságot kötnek. Nagyon megható, amikor a templomban ennyi ünneplőbe vagy népviseletbe öltözött gyerek tiszta szívvel, ragyogó arccal énekel. Olyan öröm számunkra látni, hogy van utánpótlás, van még, aki a nyomdokunkba lépjen. Lehet, hogy sokan nem értékelik ezt a mozgalmat, a sajtó is inkább a botrányos témákat feszegeti, de mi úgy érezzük, hogy ezeknek a rendezvényeknek nagyon nagy súlyuk és jelentőségük van. Szerencsénkre külföldön kellően értékelik a munkánkat, s a rendezvényeink visszhangja is nagyobb, mint helyben – mondta Demeter Mária tiszteletes asszony, a kórustalálkozó szervezői nevében.

--------------------------------------------------------------------------------

Mezey Sarolta

Sursa: www.Reformatus.ro


Contor Accesări: 6882, Ultimul acces: 2024-02-27 23:05:12