Advent a Hargitán - Advent Európában - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Ştiri şi Evenimente

Advent a Hargitán - Advent Európában

[2011-12-07]
Budapesten szombaton tartották a III. Kárpát-medencei Ökumenikus Nagytalálkozót.

Semjén Zsolt, magyar miniszterelnök-helyettes beszédében azt hangsúlyozta, hogy „emberi jogokon nyugvó nemzeti érdekeinket nem rendelhetjük alá semmilyen más országénak.”

Emlékeztetett arra, hogy nem fogadható el semmilyen kettős mérce, nem fogadható el, hogy a magyar embereket másodrangú állampolgárnak tekintsék. Mint mondta: „senkit ne érhessen hátrány amiatt, hogy magyar állampolgárságot kér” a környező országokban.

Tőkés László, az EP alelnöke úgy fogalmazott: a III. Kárpát-Medencei Ökumenikus Nagytalálkozón a szólásszabadság jogán
„emeljük fel szavunkat a szomszédos országok legtöbbikében, a volt kisantant országaiban tovább folytatódó és időről időre felerősödő magyarellenesség újabb és újabb megnyilatkozásai ellenében”. Ezenkívül hangsúlyozta az összefogás fontosságát a Magyarországon kívül, a Kárpát-medencében élő magyarokért.

„A határok fölött újraegyesülő nemzet, a magyar állampolgárságukat visszanyerő honfitársaink összefogásával és szolidaritásával vállalunk közösséget és állunk ki magyarságuk miatt megpróbáltatást szenvedő, idegenbe szakadt testvéreink mellett” – mondta az EP alelnöke.

Az Advent a Hargitán – Advent Európában címmel a Szilágyi Dezső téri református templomban megrendezett találkozón Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke beszédében arról szólt, hogy „a magyar ember nagyon szeret bajban lenni, mert akkor nem kell csinálni semmit. Jussunk a bajban létből az ébrenlétbe (...), majd az úton létbe.” Szerinte „sok helyre kell elmenni, tárgyalni, jogainkat kérni, tiltakozni, a nézeteinket a jogainkat újra meg újra elmondani”, ugyanakkor nemcsak a magyarok és a környező népek, hanem a magyarok közötti, sokszor nagy távolságot is csökkeni kell.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök rövid beszédében emlékeztetett arra, hogy a szolidaritás nem elméleti, hanem gyakorlati feladat. „A szeretet otthon kezdődik, a mi esetünkben most a nemzet családjában” – mondta.

A találkozón felszólaltak, majd áldást mondtak magyarországi és a környező országokból érkezett római és görög katolikus, református, valamint unitárius egyházi vezetők.

Az első Kárpát-medencei Ökumenikus Nagytalálkozót 2009-ben, Tőkés László és Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök kezdeményezésére tartották Szegeden.

A második találkozó helyszíne Marosvásárhely volt 2010-ben.

--------------------------------------------------------------------------------

Népújság,

Sursa: www.Reformatus.ro


Contor Accesări: 980, Ultimul acces: 2024-02-18 19:57:07