LC: O marturie despre viata surorilor contemplative - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

LC: O mărturie despre viața surorilor contemplative

[2011-12-03]
Cu prilejul Zilei Pro Orantibus, o zi de rugăciune pentru comunitățile religioase de clauzură, din 21 noiembrie 2011, sărbătoarea Prezentării în Templu a Preasfintei Fecioare Maria, Laura Chirilă, redactor Radio Maria România, a realizat un interviu cu sr. M. C., de la mănăstirea benedictină "Maica Unității" din Viișoara, apărut pe Ercis.ro și inclus în ultimul număr din Lumea Catholica. Ea a vorbit despre regulile mănăstirii de clauzură și farmecul vieții contemplative. Dorința surorii a fost să ofere acest interviu în numele comunității și nu în nume personal. Redăm prima parte a interviului, invitându-vă să îl citiți integral la Lumea.Catholica.ro.
- Cu cât timp în urmă ați decis să intrați în mănăstire?
- Sunt aproximativ trei ani de când am intrat în mănăstire. Decizia de a intra a fost luată după o lungă perioadă de reflecție și căutare prin intermediul rugăciunii și al adorației euharistice. Asemenea multor tineri ai zilelor noastre, și eu mă întrebam ce semnificație are viața mea, care-i este scopul, în ce mod aș putea să o pun mai mult în valoare pentru a fi utilă și pentru a mă simți astfel împlinită cu adevărat. Aceasta era preocuparea mea principală, dincolo de frecventarea cursurilor, a întâlnirilor cu prietenii și a altor activități. Și pe măsură ce mă apropiam de finalul studiilor, ea devenea din ce în ce mai intensă, iar eu trebuia să iau o decizie. Îmi dădeam seama că multe lucruri sau bunuri de pe acest pământ se pot lăsa efectiv deoparte, că trebuie să te dispensezi de ceea ce e de prisos, inutil sau chiar dăunător, nu doar pentru a face ceva nonconformist, ci cu convingerea neclintită că faci un lucru măreț și sublim. Intrând în mănăstire simțeam că viața mea toată va sta sub grija și controlul lui Dumnezeu într-un mod aparte decât dacă aș fi rămas în lume. Doream să respir libertatea de a fi și de a merge exclusiv pe mâna Lui, care, atunci când te vrea numai pentru Sine, are grijă să-ți dea ceea ce umple sufletul tău cu o bucurie de nedescris care nu poate veni de nicăieri de pe acest pământ, ci numai din înălțimi.
- De ce ați ales mănăstirea "Maica Unității" din Viișoara, mănăstire de clauzură?
- A fost Providența divină care mi-a îndrumat pașii spre mănăstirea "Maica Unității". Când mai puțin te aștepți, ea intervine și acționează cu putere în viața ta. De ce tocmai mănăstire de clauzură? Simțeam că Domnul are un plan deosebit cu mine, iar eu îmi doream nespus să găsesc acel ambient potrivit în care să pot realiza acest proiect de iubire, prin intermediul rugăciunii și al muncii în comuniune cu alte persoane ce împărtășesc același ideal. Alegerea a urmat citirii unui articol dintr-o revistă locală a Diecezei de Iași, în care se descria o zi într-o mănăstire de clauzură. La aceasta s-a adăugat și impresia unei cunoștințe care, vizitând în prealabil mănăstirea, a afirmat că "dincolo de gratii maicile cântau asemenea unor îngeri". Reacția mea spontană și entuziastă a fost concretizată în cuvintele: "Acolo vreau și eu să fiu!" Și aici sunt, dând curs unei chemări la o viață diversă de ceea ce propune și oferă lumea, o viață radicală, exigentă și deci specială, pusă în slujba Domnului și a fraților prin intermediul liturgiei, a meditării Cuvântului lui Dumnezeu, a singurătății pline de prezența Domnului, a rugăciunii personale și comunitare și a micilor sacrificii de zi cu zi.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 885, Ultimul acces: 2024-02-22 04:07:28