Adventul reprezinta primavara anului liturgic - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Adventul reprezintă primăvara anului liturgic

[2011-12-05]
În Cuvântul său pentru Adventul din acest an, publicat pe ARCB.ro la rubrica Pastorație - Cuvântul Păstorului, IPS Ioan Robu, Arhiepiscop și Mitropolit romano-catolic de București, amintește că odată cu prima duminică din Advent, Biserica Catolică de rit latin a intrat în noul an liturgic. "Și știm bine că anul liturgic are aceeași durată ca anul civil, dar nu începe odată cu acesta, ci mult mai degrabă, și are un conținut aparte, specific... Anul liturgic adaugă la anul civil o nouă dimensiune, și anume pe aceea a istoriei care îi are în centru pe Dumnezeu și pe om. Noi o numim pe aceasta istoria mântuirii. Anul liturgic, așadar, este evocare și actualizare a întregii istorii a mântuirii care s-a realizat deja până acum și este în același timp promisiune și anticipare a istoriei mântuirii care încă trebuie să se realizeze".
"Fiecare timp sau ciclu liturgic face să fie retrăită câte o fază aparte din istoria mântuirii. Acești timpi, sau cicluri liturgice, sunt, am putea spune, anotimpurile anului liturgic; între aceste 'anotimpuri', Adventul reprezintă primăvara, anotimp al așteptărilor și al promisiunilor. Existența omului stă toată pusă pe așteptare și dorință. Așteaptă cel care are foame și sete, fie în sens spiritual, fie în sens material. Așteptarea este o speranță care dorește să fie împlinită". Arhiepiscopul de București mai amintește faptul că "anul liturgic începe cu îndemnul din Evanghelie: Vegheați! Căci Domnul vine! 'Vegheați, așadar, căci nu știți când va veni stăpânul casei; poate veni fie seara, fie la miezul nopții, fie la cântatul cocoșului, fie dimineața. Nu cumva, venind pe neașteptate, să vă găsească dormind. Iar ceea ce vă zic vouă, o spun tuturor: Vegheați!'"
Pornind de la un cuvânt din Evanghelia primei duminici din Advent: "iar portarului i-a poruncit să vegheze", IPS Ioan spune că "fiecare dintre noi este portarul propriei vieți, care se aseamănă cu o casă. În ea ne găsim, în ea îi primim pe alții, în ea creștem, în ea ne rugăm, în ea păcătuim, în ea sperăm, în ea l-am întâlnit pe Dumnezeu, în ea ne contemplăm sfârșitul, care înseamnă și ziua cea din urmă a venirii Domnului. Fiecare Advent vrea să ne adune sufletește în casa proprie a vieții noastre pentru a pune ordine într-însa și pentru a-l primi acolo cu dragoste reînnoită pe acela care a venit, vine și va veni să ne mântuiască. În acest fel, vom putea spune și noi împreună cu Profetul Isaia: 'Tu mergi în întâmpinarea celor care săvârșesc cu bucurie faptele dreptății și își aduc aminte de Tine mergând pe căile Tale'".
(Sursa: ARCB.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1004, Ultimul acces: 2024-02-28 03:47:51