Au fost sfintiti 14 diaconi la Iasi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Au fost sfințiți 14 diaconi la Iași

[2011-12-08]
După un lung drum de pregătire, de studiu și rugăciune, 14 studenți de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași au fost hirotoniți diaconi în ziua de 8 decembrie 2011, în solemnitatea Neprihănite Zămisliri, în Catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regină, aflăm din relatarea de pe Ercis.ro. Acest moment a fost pregătit și prin exercițiile spirituale desfășurate în perioada 30 noiembrie - 7 decembrie, timp în care candidații au meditat asupra tainei la care urmau să fie făcuți părtași. Exercițiile spirituale s-au desfășurat la casa de reculegere de la Bârnova (Iași), sub îndrumarea pr. Egidiu Condac, directorul Centrului Diecezan Caritas Iași. Cu o seară înainte de a fi hirotoniți, cei 14 studenți au făcut profesiunea de credință în capela Institutului Teologic Sfântul Iosif, în fața PS Petru Gherghel, Episcop de Iași, a pr. rector Benone Lucaci, a preoților profesori și a colegilor seminariști.
Liturghia de hirotonire a fost prezidată de PS Petru Gherghel, la care au concelebrat PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de București, și 125 de preoți. La celebrare au participat și familiile candidaților, rudele, prietenii și toți cei care au dorit să fie alături de ei. În cadrul predicii, PS Cornel Damian a evidențiat modelul oferit de Maria, de slujire față de Cuvântul făcut Trup. Fecioara Maria a transformat existența sa umilă, devenind astfel protagonista celei mai nobile misiuni din istoria omenirii: aceea de a-l primi pe Fiul lui Dumnezeu și de a-l oferi la rândul ei celorlalți. Excelența sa a afirmat că slujirea pe care diaconul este dator să o aducă Cuvântului trebuie să se uniformizeze cu modelul oferit de Preasfânta Fecioară. Astfel, răspunsul slujitorului trebuie să fie unul ferm, pentru totdeauna. Totodată, Excelența sa a afirmat că da-ul Mariei, în realitate, nu este decât o anticipare a da-ului însușit de Isus Cristos, care se face trup în sânul Fecioarei. Cristos se dăruiește pe sine. El nu vine ca să fie slujit, ci ca să slujească.
La finalul predicii, Episcopul i-a îndemnat pe candidații la treapta diaconatului să își ofere da-ul lor cu fermitate și încredere. Acest răspuns al lor să fie ca acela al lui Isus și al Mariei, caracterizat de o totală disponibilitate. Le-a reamintit că misiunea diaconului este de a vesti Cuvântul, de a-l proclama cu autoritate, după ce mai întâi el însuși l-a primit, l-a meditat și l-a trăit. După omilie a urmat ceremonia de consacrare a tinerilor întru diaconat prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel. Dintre cei 14 tineri, 12 sunt din Dieceza de Iași, iar 2 sunt din Arhidieceza de București.
(Sursa: ERCIS.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 915, Ultimul acces: 2024-02-22 12:40:58