Varázsoddal oldd meg az én varázsomat! - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Ştiri şi Evenimente

Varázsoddal oldd meg az én varázsomat!

[2011-12-09]
[Maghiară]
Egy kertésznek 10 facsemetét kell elültetnie, úgy, hogy a fákat öt sorba ültesse, és mindenik sorban négy csemete legyen. Hogyan oldja meg a problémát?

Először úgy gondoljuk, egyszerű a megoldás. Nincs szükség semmire, csak pár percre. Aztán rájövünk, mégse olyan könnyű a kertész dolga.

Vesszük a csemetéket, tesszük, rakosgatjuk, újra és újra próbálkozunk. Nem megy. Feladjuk, de nincs nyugodt percünk, valami belső késztetést érzünk, és mégis elővesszük.

Isten mindannyiunk szívébe ültetett valamit.

Vannak álmaink, vágyaink, dolgok, amiket véghez akarunk vinni, helyzetek, amelyeket meg szeretnénk változtatni, és olyan gyakran csak azért, mert sokáig tart, mert megpróbáljuk, és elbukunk, mára feladtuk ezeket az álmokat. Isten azonban hűséges. Azt mondja, nem számít mennyi ideig tart, nem számít mennyire lehetetlennek tűnik, ha hiszel, menni fog. Ő nem csak elültette szíved minden álmát, minden gyökeret verő ígéretét, hanem szándékában is áll megvalósítani. Minden okod meglehet rá, hogy feladd mindazt, amit szívedbe ültetett.

A Szentírás ezeket a helyeket szívünk rejtett szegleteinek nevezi. A csemeteültetés is hasonló e titkos pontokhoz. Istennek jól meghatározott célja van a megvalósításhoz. Ő az út, az élet. Kézen fog és vezet, utat mutat, irányt szab.

Húzz egy vonalat és indulj el az általa készített úton!

A Hajdúböszörmény Kálvin téri Református Egyházközség időszaki lapja, VII. évfolyam 3. száma kezdőlapján egy hatszögben ez a kérdés áll: Mi közünk van nekünk egymáshoz?

Rendelt helyen, meghatározott embercsoport a rábízott feladatát teljesíti. Tömören ezt látom a hatszögben.

Egy 49 fős kis csapat, Tönkő Levente lelkipásztor, Komor Csaba segédlelkész, Tönkő Mónika szervezőmunkájának köszönhetően Hajdúböszörményből Erdélybe látogatott. A tartalmas program keretén belül került sor a parajdi testvérgyülekezet meglátogatására. E találkozás kezdete volt egy jól működő testvérkapcsolatnak. A nagyváradi testvérgyülekezettel is igazi találkozásuk volt.

Elkezdődött valami, mindannyian éreztük, hogy a szeretet, ami meghatározta ezt a találkozást.

E meghitt együttlétnek mintha zenéje lett volna. Szinte hallani lehetett. Nem füllel. Lélekkel. Zenéje volt a tartalmas beszélgetéseknek.

Megtelt lélekkel a levegő, mert volt miről szólni. Jó összerezgése volt, mert valódi találkozást élhettünk át. Ezért van az, hogy egy társalgást, amelyben lélek volt, nem feledhetünk el, mert a zenéje megérintett, benne maradt a fülünkben, és vissza tudjuk idézni, sok idő múlva is.

Ilyenkor ez a csikorgó, zűrzavaros, őrült életünk egyszerre csak megszépül, és értelmet kap minden. A csemeték rendre helyrekerülnek. Ez a „jó együtt lenni„ élménye.

Szóljon hát a zene! Hallod? A szeretet hangja szólít. Hallgasd!

Hajdúböszörményi testvéreink gyülekezeti találkozót szerveztek 2011. november 18-20. között a hajdúhadházi, nagyváradi, szovátai és parajdi egyházközségek számára.

Ezek a lelkemnek tetsző szavak, simogattak, ismerős érzelmeket idéztek fel bennem. Találkozó. Minden találkozás kísérlet a szeretetre, nincs olyan tettünk, mely ne kapcsolatról szólna. Ez is, testvérgyülekezeti kapcsolatról.

A hatszögben a kérdés: Mi közünk egymáshoz?

A testvérgyülekezetek lelkészeik irányításával szabályos ötszög, öt csúcsaként készültek a találkozóra. Isten meghatározott utat jelölt e kiválasztott nép számára az ötszög oldalai mentén, az aranymetszés útját.

És íme itt a csillagötszög. Sok közünk van egymáshoz, összetartozunk.
Hát nem érdekes? Nem csodálatos?
Minden csoda alapja a szeretet. Ez a szeretet határozta meg a találkozó minden percét.
A szállásadó családok mély, őszinte, tiszta szeretete érződött már az első pillanattól.
Az áhitatok lelkitáplálékként szolgáltak a barátságok szövődése során.
A fórumbeszélgetés emelte a találkozó színvonalát.
A séták, a kiállítások, templomok megtekintése, a hajdúhadházi és debreceni kirándulás felejthetetlen élményt nyújtott számunkra.
Az óvoda és a Kálvin János Református Szociális Szolgáltató Központ meglátogatása szeretetvendégséget is magába foglalt, melyért hálás köszönetet rebeg ajkunk.
Az öt gyülekezet presbiterei számára szervezett konferencia, a gyülekezetek bemutatkozása tekinthető a belső ötszög jól meghatározott helyének.
Lassan, lassan helyrekerülnek a facsemeték. Az öt különböző település az első öt facsemete, a közösségek a következő öt facsemetét képviselik. És máris kész a megoldás.
A vendégek apraja nagyja, mindenki megtalálta helyét, így a tíz facsemete méltó helyre került, egész pontosan szívünkbe véstük.
A találkozó a Toronygaléria megtekintésével és Istentisztelettel folytatódott, ahol a helyi kórus is köszöntött bennünket. Az igét Nt. Kántor Csaba lelkipásztor hirdette. „Jó a só, ... Legyen bennetek só, és legyetek békességben egymással.” (Mk. 9,50)
Legyünk sokszögű sókristályok, melyek beragyogják, ízesítik életünket.

Az Istentisztelet után a barátság megpecsételése a PARAJDI EGYHÁZKÖZSÉG által ajándékozott fenyőcsemete ültetéssével végződött.

„Áldások erdejéért szerény emlékezés,
egyetlenegy fenyőfa
kevés, nagyon kevés.” (Áprily Lajos)

Nem jelképesen ültettük a fenyőt a templomkertbe, hanem igazán.
De, lehet szimbólumnak is nevezni, reméljük gyökereivel megkapaszkodik,

„S ha majd távol havasról
vadízű szél suhog,
egyetlenegy fenyőfa
rokon zúgásba fog.”(Áprily Lajos)

Záróakkordként csendült fel a Himnusz, melyre mindenki szíve egy ütemre dobbant!
„Isten áldd meg a Magyart!”

Áldás Békességet!
Köszönet a szervezőknek!

--------------------------------------------------------------------------------

Parajd, 2011.
Fülöp Ilona tanítónő

Sursa: www.Reformatus.ro


Contor Accesări: 997, Ultimul acces: 2024-03-01 03:04:20