Simpozion: Episcopul Anton Durcovici la 60 de ani de la martiriu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Simpozion: Episcopul Anton Durcovici la 60 de ani de la martiriu

[2011-12-09]
Luni, 12 decembrie 2011 începând cu orele 19,00 va avea loc în Sala de Conferințe a Accademia di Romania din Roma simpozionul de studii, expoziție de fotografii și proiecție film documentar dedicat Mons. Anton Durcovici la 60 de ani de la martiriu. Organizat de Ambasada României pe lângă Sf. Scaun și de Ambasada României în Italia în colaborare cu Accademia di Romania din Roma, simpozionul dorește a fi un omagiu adus martiriului Mons. Anton Durcovici și în același timp o regăsire în prezentul etern al mărturiei sale supreme.
Episcopul martir Anton Durcovici (1888-1951) s-a format la Iași, București și Roma, parcursul său de studii cuprinzând filosofia, teologia și dreptul canonic. A fost sfințit preot pe 24 septembrie 1910 la Roma. A fost, succesiv, canonic al catedralei Sf. Iosif din București (1923), rector al Seminarului catolic din București (1924-1948) și al Academiei teologice romano-catolice (1930-1948). Pe 5 aprilie 1948 a fost numit Episcop de Iași. A fost arestat de Securitate în iunie 1949, fiind batjocorit, maltratat și înfometat vreme de doi ani si jumătate pentru statornicia sa în credință. S-a stins ca un martir în noaptea dinspre 10/11 decembrie 1951 în celula morții din închisoarea din Sighet. Cauza de beatificare a Episcopului Anton Durcovici considerat martir pentru credință se află în faza romană, toate documentele fiind depuse la Congregația pentru Cauzele Sfinților din Vatican.
În cadrul simpozionului vor lua cuvântul pr. dr. Fabian Doboș (paroh la parohia romano-catolică "Sf. Anton" din Târgu Frumos - Iași și profesor de istoria Bisericii la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași) cu o comunicare pe tema "Episcopul Anton Durcovici: model de fidelitate față de Dumnezeu și Biserică"; pr. drd. Alois Moraru (paroh la parohia romano-catolică "Fericitul Ieremia" din Roman-Neamț), cu o comunicare pe tema "Episcopul Anton Durcovici: din leagăn la mormânt"; pr. dr. Wilhelm Danca (profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași) cu o comunicare pe tema "Episcopul Anton Durcovici: teologul și păstorul".
Participă la simpozion ca invitați de onoare: Excelența Sa Arhiepiscop și Mitropolit de București, Mons. Ioan Robu; Excelența Sa Episcop auxiliar de Iași, Mons. Aurel Perca; Postulatorul cauzei de beatificare a Episcopului Anton Durcovici, pr. drd. Isidor Iacovici. Expoziția de fotografii propusă cu această ocazie dorește să ilustreze publicului roman momente din viața Mons. Anton Durcovici, în timp ce filmul documentar despre viața acestuia a fost preluat (cu subtitrare în limba italiană) de la emisiunea SEMNE (realizator Filaret Acatrinei) a Departamentului Cultural al TVR 1. (Biroul de presă al Accademia di Romania)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 846, Ultimul acces: 2024-02-28 01:58:41