Criza familiei in contextul actual - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Criza familiei în contextul actual

[2011-12-09]
În contextului Anului omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii, cum este declarat anul 2011 în Biserica Ortodoxă, Ziarul Lumina publică frecvent interviu pe teme legat de familie. Într-un articol de astăzi este intervievat pr. Ovidiu Tinca, de la Catedrala episcopală din Caransebeș. Redăm integral interviul.
- Părinte, familia este astăzi într-un declin sub majoritatea aspectelor. Care sunt plăgile care atentează la viața familiei?
- Multe și frumoase cuvinte s-au scris și s-au vorbit despre familie, însă din păcate lucrurile nu sunt așa cum ar trebui să fie sau cum ni le-am dori. Odată pășind în cel de-al treilea mileniu creștin, se impune cu tot mai mare acuitate ideea omului postmodern, care în așa-zisa "libertate", nu mai înțelege sensul și scopul vieții sale, ignorând în mod aberant legea morală, care în loc să îl facă fericit îl sufocă, cu alte cuvinte omul este inhibat și presat de propria-i libertate, una haotică, în care familia ca celulă de bază a societății este subminată și degradată de diversele plăgi și patimi cu care se confruntă.
Trăim într-o epocă de mare cumpănă istorică, pentru că familia zilelor noastre s-a săturat de atâta cinism, imoralitate și de relativism etic, de ateism sângeros, demonic și criminal. Ea este atacată de erodarea simțului civic și legal (în cazul avortului), al lipsei pudorii și simțământului iubirii autentice (în cazul homosexualității), de jubilația caricaturală și grotescă a celor mai decăzuți dintre semenii noștri (în cazul infidelității și desfrâului, care ne coboară sub nivel animal), care încearcă o pervertire generală a valorilor ce ne zidesc sufletește. Dacă analizăm bine cele petrecute în ziua de astăzi, problemele și patimile care degradează familia, vom vedea și vom ajunge la concluzia că toate acestea au existat și în urmă cu mai mult timp. Însă ceea ce se dorește a fi reliefat este efectul acestora mai pregnant în ziua de azi decât a existat vreodată până acum. De aceea dacă avortul a fost făcut din vechi timpuri, astăzi ne confruntăm nu numai cu o mentalitate pro-avortistă, ci avem de a face și cu planningul familial, care denaturează menirea omului de a fi împreună-creator cu Dumnezeu și de a contribui la perpetuarea neamului omenesc. În acest sens mișcarea feministă și ideologiile pro-avortiste sunt susținute de moralele biologizante, care afirmă în mod grotesc: "Afară cu legile din trupurile noastre!"
De asemenea, desfrâul este cea mai veche practică, ce a condus nu numai la dezbinarea familiei, ci chiar la destrămarea de mari imperii. Astăzi însă, căsătoriile de probă sunt o provocare la unitatea și indisolubilitatea căsătoriei. La fel legalizarea prostituției, care în vechime, deși era practicată, totuși era cea mai mare rușine, astăzi este ceva normal și chiar foarte firesc, lucru ce conduce până la aprobarea legii de practicare și protejare a ei, în detrimentul familiei, încurajând tot astfel și divorțul, ca un mare flagel al societății. Dacă homosexualitatea era aspru pedepsită în Vechiul Testament, chiar de Dumnezeu, prin exemplul cetăților Sodoma și Gomora, astăzi este practicată cu o mare efervescență, în numele "libertății" umane (libertate autopermisivă), fiind un mod de viață alternativ, pe lângă cel ființial, ontologic, lăsat de Dumnezeu. Dar problema nu este numai aceasta, în postmodernism, mai grav este faptul contractării căsătoriilor între homosexuali, care la rândul lor vor adopta copii și care vor deveni victime sigure și directe ale societății secularizate, nu numai prin educația dată lor, ci și prin modelul de viețuire între membrii acestor așa-zise "familii".
- Așadar, ce se poate face pentru a salva familia creștină de acest regres spiritual?
- Atâta vreme cât omul va lucra având ca scop exclusiv interesul său individual, neinteresându-l și aproapele, viața familiei, și implicit cea socială, este degradată și subminată, ajungându-se astfel la impas. De aceea, afirmația marelui scriitor creștin F. M. Dostoievski: "Dacă Dumnezeu nu ar exista, totul ar fi permis", se încearcă a fi pusă sub obroc, deranjând pe omul postmodern secularizat, care ar face totul spre satisfacerea propriei plăceri, care din mijloc devine scop, prin aceasta observându-se cum lumea de astăzi încearcă să se sustragă de sub "povara" legilor Evangheliei, trăind fără de Dumnezeu, într-o libertate anarhică și mergând spre propria ei pieire și distrugere.
Să credem că omul, respectiv familia mai pot fi restaurați, dar nu mâine, ci astăzi. Sufletul familiei trebuie apărat prin catehizare și implicare asupra tuturor categoriilor sociale și de vârstă; prin înmulțirea rugăciunii și a trăirii vieții duhovnicești etc. Destinul familiei românești atârnă de spusele Sfântului Apostol Pavel: "Cel ce seamănă în propriul său trup, va secera stricăciune; iar cel ce seamănă în Duhul, din Duh va secera viața veșnică" (Galateni 6, 8). Familia își va reveni din dilema ei atunci când oamenii nu se vor mai privi ca obiecte, ci ca subiecți teofori, chemați să se mântuiască unul pe celălalt.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 816, Ultimul acces: 2024-02-28 01:50:31