Cele zece calitati ale unui mare invatator - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cele zece calități ale unui mare învățător

[2011-12-12]
Theresa A. Thomas
Traducător: Ecaterina Hanganu
Teme: Învățământ Spiritualitate

Socrate a fost unul dintre ei. Platon la fel, și atâția alții. Dar cel mai mare dintre toți a fost Isus Cristos. Vorbesc, desigur, despre marii învățători. Ei au fost izvor de inspirație pentru cei din jur, indiferent dacă aceștia făceau parte din clasa la care predau sau pur și simplu i-au întâlnit în drumurile lor.

Cu toții am avut și profesori buni, și răi. Ce ne face să fugim cât vedem cu ochii de unii și să ne adunăm fără preget în jurul altora? În principiu, cred că este vorba de câteva calități pe care oricine și le-ar putea însuși. Și, în mod surprinzător, aceste calități nu au nimic de a face cu gradele academice, cu intelectul sau cantitatea de cunoștințe pe care o posedă cineva. Mai mult: nu numai cadrele didactice pot dobândi succes și abilitate crescută de a relaționa cu alții dacă își dezvoltă aceste calități - ci și părinții, antrenorii, angajații, pe scurt oricine trebuie să transmită informații altora. Dacă cineva și-ar dezvolta chiar și numai câteva dintre acestea, tot ar putea deveni un mare învățător. Iar dacă și le-ar dezvolta pe toate, nici nu se poate spune pentru ce sau pentru cine ar putea deveni un nesecat izvor de inspirație.

1. Marii învățători sunt umili

Marii învățători vorbesc în cuvinte simple. Nu au nevoie să impresioneze prin cunoștințele lor. Se simt în largul lor vorbind despre ceea ce cunosc și sunt dornici să învețe ceea ce nu cunosc. Nu blufează. Așa cum spune dictonul, " Cel care nu știe și știe că nu știe este înțelept; cel care nu știe și nu știe că nu știe este nebun". Marii învățători sunt modești cu privire la cunoștințele lor. Sau, așa cum spune succint Sf. Paul în 1Corinteni 8,2: "Dacă cineva crede că știe ceva, încă nu a cunoscut cum trebuie să cunoască".

Dacă unui mare învățător i se adresează o întrebare la care nu știe să răspundă, promite că va afla răspunsul și se ține de cuvânt. El știe că nu este singurul care îi poate ajuta pe ceilalți să învețe. Și este recunoscător că i s-a oferit ocazia să ajute chiar și o singură persoană să își îmbogățească cunoștințele. Un învățător mare dorește ca toți cei din jur să învețe și chiar să îl depășească în cunoaștere. Marii învățători nu sunt niciodată aroganți.

2. Marii învățători sunt plini de răbdare

Ce înseamnă răbdarea? Înseamnă să suporți nenorocirile, dificultățile, supărările fără să te plângi, fără să îți pierzi cumpătul sau să te arăți enervat. Marii învățători sunt plini de răbdare cu elevii lor, indiferent câte greșeli fac aceștia sau de câte ori trebuie le să explice același lucru. Este minunat faptul că, practicând răbdarea, au de câștigat atât persoana care o face cât și cel asupra căruia o exercită. A fi răbdător înseamnă stăpânire de sine și disciplină, calități pe care, odată ce le vede la învățător, elevul va fi stimulat să le dezvolte în el însuși.

Datorită răbdării are însă mult de câștigat și elevul. Când mă gândesc la o răbdare imensă, îmi vine în minte marea învățătoare Anne Sullivan, instruind-o pe Helen Keller [1]. Helen era indisciplinată, neascultătoare și foarte puțin dornică să învețe ceva atunci când Anne a fost angajată să o instruiască. Prin blândețe, perseverență - și într-adevăr prin răbdare - Anne i-a oferit mediul propice care a ajutat-o pe Helen să își dezvolte întregul potențial. Helen nu numai că a învățat, dar a și depășit toate așteptările.

Să ne amintim cuvintele lui Helen Keller " Cea mai importantă zi pe care mi-o amintesc din toată viața mea a fost aceea în care învățătoarea mea, Anne Mansfield Sullivan, a venit la mine". Câtă recunoștință din partea unui elev cu totul special i-a adus Annei răbdarea ei! Este puțin probabil ca majoritatea dascălilor să aibă de a face cu elevi atât de dificili ca Helen Keller. Dar trebuie cu toții să își amintească de calitatea care a determinat un atât de mare succes la tânăra elevă a Annei Sullivan: răbdarea.

3. Marii învățători sunt amabili și respectuoși

Marii învățători recunosc valoarea și meritul fiecărei persoane. Ei caută să își înțeleagă fiecare elev și punctul lui de vedere. Și au empatie - altfel spus, încearcă să intre în pielea celuilalt. Marii învățători îi stimează pe elevii lor ca fiind valoroși, chiar dacă sunt mult diferiți față de ei înșiși, mai puțin educați sau se află într-o postură inferioară. Își amintesc că au fost cândva ei înșiși învățăcei. Învățătorii răi cer să fie respectați. Marii învățători își tratează elevii cu respect, și astfel dobândesc ei înșiși respectul lor.

4. Marii învățători sunt entuziaști

Ei vorbesc cu bucurie despre materia pe care o predau. Indiferent dacă au un an sau zece ani de practică, marii învățători sunt plini de înflăcărare și emoție atunci când abordează un subiect. Vorbesc plini de entuziasm și chiar cu uimire. Se poate ca ei să predea de 35 de ani matematica la clasa a 7-a sau să lucreze în contabilitate din 1975, dar își vor împărtăși cunoștințele cu aceeași fervoare ca și când ar face-o pentru prima dată atunci când trebuie să ajute pe cineva.

5. Marii învățători demonstrează, nu impun

Marii învățători expun un concept, dar îl și demonstrează. Ei caută modalități de a le oferi exemple elevilor lor, în clasă, la birou, în studio sau pe terenul de sport. Iar atunci când nu pot aduce exemple, desenează diagrame sau schițe și se gândesc la alte modalități creative prin care să își exprime cunoștințele astfel încât elevii să înțeleagă.

6. Marii învățători învață de la propriii lor elevi

Marii învățători știu că ei nu știu totul. O parte din ceea ce îi face "mari" este că doresc ei înșiși să învețe mereu. Nu se simt amenințați de întrebările profunde sau de aptitudinile remarcabile ale unui elev. Ei nu o iau ca pe o ofensă personală atunci când un elev întreabă "de ce", dorește mai multe informații sau pune la îndoială un fapt. Ei știu că adevăratul proces de învățare are loc atunci când oamenii își pun întrebări, se gândesc la un subiect și și-l însușesc. Ei știu că în felul acesta îi încurajează pe ceilalți să învețe de-a lungul întregii vieți, nu numai pentru examen, un concurs sportiv sau un colocviu de angajare. La rândul lor, marii învățători învață și ei toată viața. Și dobândesc cunoștințe noi și înțelepciune de la cei pe care îi învață.

7. Marii învățători sunt optimiști; marii învățători surâd

Marii Învățători cred în ei înșiși. Și cred și în ceilalți. Ei caută tot ce este mai bun în ambele părți și atitudinea lor reflectă fidel aceasta. Ei sunt persoane optimiste, nu pesimiste. Marii Învățători știu să surâdă. Harekrushna Behera, din Unchahar, India, dascăl și îndrumător personal, scria în lucrarea sa intitulată "Învățătorule, surâzi?" următoarele: "Surâsul este expresia iubirii. Este pur și simplu un magnet care atrage totul către el... Fiecare dorește unui surâs... Un învățător ajunge la inima elevului cu atingerea magnetică a surâsului. Surâsul creează încredere, iar elevii învață doar atunci când încep să își iubească profesorul..."

Surâsul oferă o serie întreagă de avantaje. Te face să pari mai atrăgător. Poate schimba starea de spirit a cuiva. Oamenii de știință consideră că surâsul poate îndepărta stresul și ar putea stimula sistemul imunitar. Dar un motiv cu adevărat important pentru care dascălul trebuie să surâdă este că surâsul e contagios, creează o legătură personală și transmite un mesaj de încurajare. Astfel înlesnește un climat favorabil de învățare pentru majoritatea oamenilor. Iată de ce marii învățători surâd.

8. Marii învățători își stimulează elevii

Marii învățători știu că bagajul de cunoștințe nu este o cantitate de lichid care trebuie turnată în mintea cuiva. Dobândirea cunoștințelor și înțelegerea acestora sunt procese active, nu pasive. Marii învățători stimulează creativitatea. Știu să comunice și sunt excelenți povestitori. Dar în aceeași măsură sunt buni ascultători. Știu să mențină permanent contactul vizual. Ei nu lecturează pur și simplu și nici nu "aruncă" elevilor un morman de cunoștințe. Ei știu să își stimuleze elevii și să îi implice activ în procesul de învățare.

9. Marii învățători au așteptări mari

Marii învățători nu cred că instruirea este numai pentru câțiva aleși. Nu sunt elitiști. Ei înțeleg că darul dumnezeiesc al cunoașterii și înțelegerii este pentru toți. Ei recunosc faptul că în timp ce nu oricine are talent la muzică, artă, golf, matematică sau finanțe, aproape oricine poate să învețe și să realizeze mult mai mult decât și-a imaginat la început că poate.

Marii învățători îi ajută pe elevi să vadă că sunt capabili. Ei nu vor reduce niciodată nivelul cursului ci vor căuta modalități inedite ca să facă mai ușor de înțeles materialul complex - din respect față de elevi. Marii învățători sunt realiști în așteptările pe care le au de la elevi, dar știu în același timp că așteptările sunt adesea mult prea reduse pentru majoritatea persoanelor. Norman Vincent Peale [2] spunea: "Devenim ceea ce sperăm". Lady Bird Johnson [3] spunea cândva: "Copiii ajung să devină ceea ce credem noi despre ei". Aș adăuga că în general oamenii fac la fel. Marii învățători așteaptă mult de la elevii lor. Și fiindcă sunt atât de mari în multe alte privințe, de obicei obțin ceea ce așteaptă.

10. Marii învățători creează un mediu plin de căldură și le permit elevilor să și greșească

Marii învățători înțeleg faptul că erorile preced adeseori învățătura. Thomas Edison spunea cândva despre numeroasele încercări greșite de a demonstra ceva: "Nu mă descurajez, pentru că fiecare încercare greșită este un pas înainte". Marii învățători au înțeles și ei aceasta. Pe fondul mediului încurajator creat de ei, marii învățători încurajează asumarea de riscuri și acceptă erorile. Marele antrenor încurajează tânărul atletul să încerce. Cine știe dacă va reuși? Marele profesor de muzică îl îndeamnă pe tânărul pianist să încerce interpretarea unei piese mai dificile decât aceea pe care spera să o învețe. Poate că evaluarea inițială a dascălului a fost greșită și elevul este de fapt capabil.

Marele părinte este poate cel mai important învățător dintre toți. El permite copiilor lui să facă propriile alegeri și să suporte consecințele. Știe că experiența oferă adesea lecții care sunt mult mai bine ținute minte decât în cazul mustrărilor. Marii învățători nu spun lucruri de genul: "Nu prea ești potrivit pentru aceasta", "Aceasta nu este pentru tine". Ei înțeleg că elevii își vor cunoaște curând propriile limite și nu încearcă să îi plafoneze cu false limitări.

* * *

În fine, un articol despre marii învățători ar da dovadă de neglijență dacă nu ar spune ceva și despre cel mai mare dintre toți învățătorii, Isus Cristos. Iată cum ne-a învățat El:

•Isus, cel mai mare Învățător, a dat fiecăruia o șansă. Să ne gândim la vameși și la prostituate. Cu siguranță există speranță pentru cei pe care unii îi consideră elevi incapabili sau răuvoitori.

•Isus a comunicat Adevărul cu umilință, sincer și direct. Cu siguranță toți elevii merită să li se vorbească în același fel.

•Isus a învățat prin exemple. Exemplul este cel mai puternic instrument de predare dintre toate.

•Isus a spus povestiri cu învățăminte. Noi le numim parabole.

•Isus a spus: "Lăsați copiii să vină la Mine". El și-a făcut timp pentru cei tineri și foarte tineri.

Cel mai important lucru, învățăturile lui Isus, Marele Învățător, arată ceva ce ar trebui să ne amintim cu toții: cunoașterea nu înseamnă nimic dacă nu este însoțită de înțelepciune, și înțelepciunea vine de la Dumnezeu.

Pentru a fi un mare învățător, trebuie așadar să lucrezi la a-ți dezvolta cele zece calități menționate mai sus. Și ca piatră unghiulară la toate acestea, trebuie să îl imităm pe Isus Însuși, Marele Învățător, și să ne amintim că "toate le pot în Cel care mă întărește" (Filipeni 4,13). Urmând aceste îndrumări, oricine dintre cei care trebuie să îi ajute pe alții să învețe, în afaceri, la școală, în sport sau în orice alt domeniu aparținând lumii "reale", poate, dacă este atent și hotărât, să își dezvolte calitățile necesare pentru a fi un mare învățător.

Note

[1] Helen Keller (27 iunie 1880 - 1 iunie 1968) este un simbol al curajului și forței spirituale. Devenită oarbă și surdă la vârsta de 19 luni, probabil în urma scarlatinei, primind de la 7 ani ajutorul învățătoarei Anne Sullivan, a urmat cursurile Institutului Radcliffe din Harvard, pe care le-a absolvit cum laude, a fost licențiată în arte, a devenit una dintre cele mai prestigioase scriitoare ale Americii și a luptat pentru drepturile negrilor și ale persoanelor cu handicap fizic.

[2] Dr. Norman Vincent Peale (31 mai 1898 - 24 decembrie 1993) - ministru și scriitor, cunoscut în special pentru lucrarea "Puterea gândirii pozitive". Este autorul teoriei privind rolul gândirii pozitive.

[3] Claudia Alta "Lady Bird" Taylor Johnson (22 decembrie 1912 - 11 iulie 2007) a fost prima doamnă a SUA între 1963-1969, în timpul președinției soțului său, Lyndon B. Johnson. A militat pentru înfrumusețarea orașelor și căilor de acces rutier și pentru conservarea resurselor naturale.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2029, Ultimul acces: 2024-03-01 09:43:08