Concerte de colinde in Moldova - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Concerte de colinde în Moldova

[2011-12-10]
În Mitropolia Moldovei și Bucovinei vor fi organizate, în acest sfârșit de săptămână, mai multe concerte de colinde. Botoșănenii sunt așteptați la Teatrul 'Mihai Eminescu' la două astfel de evenimente care au scop caritabil, ne informează Ziarul Lumina.
În sala de festivități a Protopopiatului Botoșani va avea loc astăzi, de la ora 18:00, o seară de colinde intitulată 'Să reînviem tradițiile prin colindele de Crăciun'. Evenimentul va fi pregătit de copiii de la Clubul copiilor din Darabani, coordonați de prof. Mirel Dascălu, alături de cei de la Grădinița Cornești, de la Școala Generală Cornești (Darabani) și de la Școala Generală Hudești din județul Botoșani. Manifestarea va avea loc cu binecuvântarea și în prezența Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Vor participa 40 de preșcolari și elevi, care vor prezenta un program de colinde tradiționale. De organizarea acestei seri de colinde la Botoșani s-a ocupat prof. Camelia Cazacu de la Grădinița Cornești. 'Evenimentul va avea loc într-o atmosferă tradițională pentru că sala va fi ornată ca un interior de casă țărănească. Copiii vor interpreta colinde, iar pe o masă vor fi aranjate în mod tradițional 12 feluri de bucate de post. Aceste bucate se aflau pe masa țăranilor de altădată, când preotul venea cu ajunul Crăciunului. Acest program de colinde va avea un farmec cu totul special, fiind vorba de colinde tradiționale din nordul Moldovei', a declarat etnograful Angela Olaru, referent în cadrul departamentului Tradiții al Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor.
Concerte caritabile la Botoșani
Asociația Tineretul Ortodox Român (ATOR) - filiala Botoșani va susține astăzi, de la ora 13:00, un spectacol de Crăciun la Teatrul 'Mihai Eminescu' din Botoșani. În deschidere, Corul vocal 'Sfântul Stelian' al asociației va intona șase colinde, apoi grupul folk va interpreta alte trei colinde, acompaniate de chitară. Trupa de teatru va pune în scenă piesa 'Dorință de Crăciun', după care vor urma și alte momente artistice. 'Evenimentul constituie sinteza muncii mai multor departamente din cadrul filialei noastre: corul vocal, grupul folk, grupul de teatru și cel de literatură. Membrii ATOR - filiala Botoșani sunt tineri de la școlile și liceele din orașul Botoșani. Spectacolul va avea un caracter caritabil. Participanții la concert vor putea face donații pentru derularea activităților caritabile pe care tinerii noștri le vor întreprinde în spitale sau așezăminte de ocrotire socială', a declarat pr. Mihai Marian Macuc, coordonator ATOR - filiala Botoșani. La Teatrul 'Mihai Eminescu' din Botoșani va avea loc mâine, de la ora 14:30, un concert caritabil. Evenimentul este organizat pentru David, un copil de 1 an și jumătate care suferă de pareză totală și care se poate recupera din punct de vedere medical prin ședințe de kinetoterapie. 'Prin acest concert încercăm să ajutăm familia cu fonduri pentru a putea face aceste ședințe', a spus Gabriel Corolea, dirijorul Corului 'Sfântul Ioan Cucuzel'. Concertul va cuprinde o serie de colinde românești și o colindă în limba greacă, fiind structurat pe trei părți. În prima parte va cânta Corul 'Sfântul Stelian', al tinerilor din Asociația Tineretul Ortodox Român (ATOR) - filiala Botoșani, iar în a doua parte vor fi intonate două colinde folk. În partea a treia, Corul 'Sfântul Ioan Cucuzel' va interpreta un repertoriu de colinde.
În biserica parohiei Pancu - Vorona, Protopopiatul Botoșani, va avea loc mâine o seară de colinde. Vor concerta Corul Casei de Cultură 'Mihai Ursachi' din Iași și corul copiilor parohiei Pancu - Vorona. La Biserica 'Nașterea Maicii Domnului' din Suceava va avea loc mâine, de la ora 12:00, un concert de colinde. Va concerta formația 'Vechea bucovină' din parohia Poiana Stampei, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Evenimentul, intitulat 'Obiceiul colindelor în Bucovina', este organizat de parohia Nașterea Maicii Domnului' din Suceava și Fundația 'In Memoriam' din Suceava.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 922, Ultimul acces: 2024-02-27 22:59:41