Sfantul Ierarh Nicolae, ocrotitorul celor aflati in suferinta - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfântul Ierarh Nicolae, ocrotitorul celor aflați în suferință

[2011-12-06]
Autor: LUMINITA CIOBANU
Biserica Ortodoxă îl prăznuiește astăzi pe Sfântul Ierarh Nicolae, făcător de minuni, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. Născut la sfârșitul secolului al treilea în localitatea Patara din Lichia, Asia Mică, părinții săi, Teofan și Nona, erau buni creștini, cu o stare socială închegată. Unchiul său era episcop, astfel că Sfântul Nicolae a fost crescut cu bună credință și dragoste pentru Dumnezeu. A rămas orfan în adolescenț㠖 când părinții săi au murit răpuși de o molimă care făcea ravagii – și, cu toate că se afla la o vârstă fragedă, Nicolae avea o cultură deosebită și o înțelepciune robustă. Sfântul Ierarh Nicolae a strălucit mai întâi prin viețuire călugărească și a fost făcut arhiereu, consacrându-și viața slujirii lui Dumnezeu și a semenilor săi. După ce episcopul de Mira s-a mutat la Domnul, poporul credincios, cunoscându-i viața sfântă, l-a rugat să primească treapta episcopală. Din smerenie, Sfântul Nicolae a refuzat. La sfatul Sfântului Metodie, Patriarhul Constantinopolului, a acceptat să fie hirotonit episcop. Sângeroșii împărați Dioclețian și Maximilian au început prigonirea creștinilor, iar Sfântul Nicolae a fost victimă a persecuțiilor. A fost prins de mai-marii cetății, a fost bătut și chinuit, apoi aruncat în temniță, împreună cu alți creștini, îndurând torturi cumplite. În anul 313, prin Edictul de la Me­diolanum al Sfântului Împărat Constantin cel Mare, s-a restabilit pacea și buna așezare a bisericii. Sfântul Nicolae a continuat să apere Biserica lui Hristos, pălmuindu-l pe ereti­cul Arie, pentru necredință, la cel dintâi Sinod de la Niceea.
De-a lungul vieții, Sfântul Ierarh Nicolae a făcut multe minuni. A salvat de la înec corăbierii care i-au cerut ajutorul în vacarmul unei furtuni, a izbăvit de la moarte pe trei bărbați năpăstuiți pe nedrept. Este socotit ocrotitorul marinarilor și al celor aflați în călătorie. De asemenea, sunt cunoscute numeroasele fapte de milostenie pe care le-a săvârșit Sfântul Nicolae în viața sa pământească și trebuie amintită istorioara despre tatăl văduv care avea trei fete foarte frumoase și, neavând posibilități de trai, erau cât pe ce să cadă în păcatul desfrânării. Sfântul Ierarh Nicolae a aruncat noaptea, în taină, în camera fetelor, câte o pungă de aur pentru fiecare, pentru a înlătura pericolul păcătuirii.
Copiii îl așteaptă cu mare bucurie pe Moș Nicolae, aducătorul de daruri, fiind considerat, pe bună dreptate, înainte-vestitorul lui Moș Crăciun.
Nu trebuie să uităm totodată că, în Capitală, la Biserica Sf. Gheorghe Nou, se găsește de mai bine de patru veacuri mâna dreaptă a Sfântului Ie­rarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătoare de minuni, ferecată în argint ales.
Sfintele moaște sunt dar de suflet al voievodului întregitor de neam Mihai Viteazul și al soției sale, Doamna Stanca. Credincioși din în­treaga țară vin în pelerinaj la Bi­seri­ca Sf. Gheorghe Nou pentru a aduce smerită închinare la moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul fa­miliei și al copiilor, al tuturor celor necăjiți și al celor aflați în felurite suferințe.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 948, Ultimul acces: 2024-03-04 22:32:52