Sarbatoarea Sfantului Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sărbătoarea Sfântului Nicolae

[2011-12-06]
Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe 6 decembrie pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. Originar din Orientul Mijlociu, Sfântul Ierarh Nicolae a trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. Sfintele sale moaște se află încă din anul 1087 la Biserica „Sfântul Nicolae” din Bari, Italia. Sfântul Mare Ierarh Nicolae este pentru noi un model de credință.
Pr. Consilier Patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Centrului de presă Basilica al Patriarhiei Române a precizat pentru TRINITAS TV: „Dimensiunile acestui model sunt date de cântarea cea mai familiară și anume, de troparul Sfântului Nicolae, Apărător credinței și chip blândețelor, învățător al înfrânării. Vedem așadar că din aceste cuvinte învățăm de la Sfântul Mare Ierarh Nicolae să fim apărători ai dreptei credințe, să fim oameni blânzi și buni, iubitori de semenii noștri și în același timp să fim oameni cumpătați, oameni care știu să-și măsoare și cuvintele și faptele în lumina Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.
Sfântul Ierarh Nicolae este ocrotitorul copiilor și al familiei. În amintirea dărniciei sale, în această seară, copii care au fost cuminți primesc cadouri.
„În fiecare casă de creștin, nu numai la noi în România, ci pretutindeni în lume, seara de Sfântul Nicolae vine ca o bună vestire a Crăciunului, a Sărbătorii Nașterii Domnului. Este de fapt o prevestire a luminii lui Dumnezeu Cel Care Se face om pentru noi și pentru a noastră mântuire. Sărbătoarea Sfântului Nicolae este o sărbătoare a bunătății, a generozității, a iubirii de Dumnezeu și de semeni și totodată lumina aceasta a Sfântului Nicolae ne arată și pe noi așa cum suntem. Dacă suntem oameni ai darului atunci Sfântul Nicolae ne iubește și ne ajută”, a mai explicat Pr. Cons. Nicolae Dascălu.
Viața Sfântului Nicolae
Sfântul Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei – S-a născut la sfârșitul secolului al III-lea, în localitatea Patara (Asia Mică), din părinții Teofan și Nona. Pe lângă părinți, unchiul său, Episcopul Nicolae al Patarei, a avut un rol important în biografia sfântului, fiindu-i luminător în drumul slujirii lui Dumnezeu. A studiat la cele mai bune școli, unde s-a remarcat prin inteligență, iar în bisericile în care intra uimea pe toți prin blândețe și noblețe sufletească. Episcopul Nicolae, plecând la Ierusalim să se închine la Sfântul Mormânt, a lăsat toată grija eparhiei în seama nepotului său. În acest timp părinții Sfântului Nicolae au murit. El i-a îngropat în Patara, iar averea moștenită a împărțit-o săracilor. La întoarcerea unchiului său, Nicolae pleacă în pelerinaj în Țara Sfântă. Când s-a întors de la Locurile Sfinte, a mers la Mănăstirea Sionului, întemeiată de unchiul său. Îndemnat de Dumnezeu, s-a reîntors apoi în cetatea Mira, pentru a trăi între oameni. După moartea arhiepiscopului Mirei Lichiei (eparhie din Asia Mică) Sfântul Nicolae a fost ales în fruntea acestei eparhii, în urma unei minuni.
Ales episcop printr-o minune
Tradiția spune că Dumnezeu S-a arătat în vis unui episcop bătrân, pe care l-a îndemnat să pună arhiepiscop de Miria pe primul bărbat care va intra a doua zi în biserică. Primul bărbat care a intrat în Biserica arhiepiscopală a fost Sf. Nicolae. El a refuzat la început această funcție, însă Mântuitorul i S-a arătat în vis, dăruindu-i Evanghelia și îndemnându-l să primească noua demnitate. Ca arhiepiscop, Sfântul Nicolae a avut o activitate deosebită. A ajutat pe săraci, i-a primit pe cei păcătoși, a apărat credința de erezii și de persecutorii păgâni, el însuși fiind chinuit de soldații împăraților Dioclețian și Maximian, care au încercat să distrugă creștinismul. El a continuat să apere legea lui Hristos, mergând prin orașul Mira și distrugând toate statuile zeilor la care se închinau păgânii. În jurul anului 305 a fost întemnițat, dar atunci când pe tronul Imperiului Bizantin a urcat Sf. Constantin cel Mare (305-335), creștinii putând să-și manifeste liber credința, Sfântul Nicole a fost eliberat. În Biserică, apar însă primele tulburări eretice prin persoana lui Arie ce se raporta cu o înțelegere pur omenească la Taina Întrupării Mântuitorului, știrbindu-I Acestuia calitatea dumnezeirii Sale . La cererea Sf. Împărat Constantin are loc astfel primul Sinod Ecumenic în anul 325 în localitatea Niceea, ce avea drept scop îndreptarea ereziei ariene. Printre cei 318 de părinți participanți a fost convocat și Sfântul Nicolae. Arhiepiscopul Mirelor Lichiei era un om cu o cultură extraordinară și cu un profil moral desăvârșit, fiind unul dintre cei care au luat cuvântul la Sinodul I Ecumenic.
I-au luat însemnele arhierești
Se spune despre Sfântul Nicolae că a condamnat erezia lui Arie, iar această condamnare a fost atât de vehementă, atât de convingătoare și el a fost atât de supărat de atitudinea lipsită de credință a lui Arie, încât l-ar fi pălmuit chiar pe acesta. Ieșirea aceasta l-a costat însă deprecierea celorlalți părinți ce au catalogat acest gest incompatibil cu demnitatea slujirii arhierești. Drept urmare, însemnele arhierești i-au fost retrase sfântului. Peste scurtă vreme însă, din cauza unei vedenii avute de unul dintre Sfinții Părinți de la acest sinod, situația este îndreptată. În această teofanie, Mântuitorul Hristos ținea deasupra capului Sfântului Nicolae Evanghelia, iar Maica Domnului purta în mâini omoforul, semn că Dumnezeu dorea reabilitarea ierarhului său. Nu se știe cu exactitate anul în care Sfântul Nicolae a plecat la Hristos, unele surse indicând anul 340, altele 350. Se știe doar data, respectiv cea la care astăzi îl cinstim pe Sfântul Nicolae, 6 decembrie. Datorită minunilor pe care le-a făcut, Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar și al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate, al celor acuzați pe nedrept. În anul 1087, de frica expansiunii musulmane, moaștele sale, care rămăseseră în Mira Lichiei, au fost transferate la Bari, în Italia, unde sunt păstrate într-o criptă sub Biserica care îi este dedicată în acest oraș italian. O parte din mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se află în țara noastră la Biserica „Sf. Gheorghe“ Nou din București.
Peste 800.000 de români își sărbătoresc, în ziua pomenirii Sfântului Nicolae, onomastica.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 902, Ultimul acces: 2024-03-04 22:35:54