Anul acesta de Craciun Liturghia Sfantului Vasile cel Mare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Anul acesta de Crăciun Liturghia Sfântului Vasile cel Mare

[2011-12-24]
Creștinii ortodocși de pretutindeni prăznuiesc în fiecare an, la 25 decembrie, Nașterea Domnului. După 40 de zile în care s-au pregătit duhovnicește pentru sărbătoare, prin post și rugăciune, credincioșii vin în această zi la biserică pentru a se împărtăși cu Sfintele Taine și pentru a participa la Sfânta Liturghie. Anul acesta, în ziua Crăciunului, în toate lăcașurile de cult se va oficia Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.
Cu privire la această rânduială, tipicul Bisericii Ortodoxe Române ne învață că În anii în care Ajunul Nașterii Domnului sau Ajunul Bobotezei cad sâmbăta sau duminica atunci în ziua Ajunului se face Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârșește în ziua Praznicului însuși, după rânduiala obișnuită.
Toate Liturghiile existente azi în Bisericile răsăritene derivă din cele două Liturghii de origine apostolică: cea a Sfântului Iacob și cea a Sfântului Marcu. Cea dintâi a dat naștere Liturghiilor din grupa ritului liturgic antiohian (Liturghiile de tip sirian), din care face parte și Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârșește de 10 ori pe an, după cum urmează: în primele cinci duminici din Postul Paștelui, în Sfânta și Marea Joi, în Sâmbăta Mare, în ziua pomenirii Sfântului Vasile cel Mare, adică pe 1 ianuarie, și în ajunul Crăciunului și al Botezului Domnului, dacă aceste zile cad în cursul săptămânii de luni până vineri.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1066, Ultimul acces: 2024-03-05 08:25:52