Traditii si obiceiuri de Craciun la Frumoasa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Tradiții și obiceiuri de Crăciun la Frumoasa

[2012-01-02]
În sărbătoarea Crăciunului, credincioșii din Frumoasa au retrăit bucuria Nașterii Mântuitorului, deschizându-și inimile pentru a-l primi pe Cel care s-a născut la Betleem, scrie Emilia Baciu pe Ercis.ro. În ajunul Crăciunului, copiii și tinerii, împreună cu pr. vicar Cristian Burcă, au transmis bucuria sărbătorii prin colindele lor, bolnavilor și bătrânilor din parohie. În noaptea de Crăciun, după Sfânta Liturghie, copiii au cântat din nou colinde, dorind să transmită întregii comunități, prin glasurile lor, bucuria Crăciunului.
În prima zi de Crăciun copiii au prezentat o scenetă despre Nașterea lui Isus, sub îndrumarea părintelui Cristian. În ziua închinată Sfintei Familii de la Nazaret, parohul comunității, pr. Bernadin Farțade, a invitat în fața altarului familiile care au împlinit 25, respectiv 50 de ani de la căsătorie și le-a îndemnat să aducă mulțumire Domnului pentru toate harurile primite. Părintele paroh i-a invitat pe toți credincioșii să trăiască zile de bucurie și pace în familiile lor și să descopere în cele trei persoane ale Familiei din Nazaret un exemplu de fidelitate față de marea misiune a iubirii și a vieții, precum și exemplul împlinirii chemării primite.
În fine, tonul plugușorului - sau uratul - a fost dat de către copii în ultima zi din an. Conform tradiției, în prima zi a anului, tinerii din Frumoasa, îmbrăcați în costume specifice locului și însoțiți de muzicanți, au salutat cu bucurie venirea Anului Nou prin organizarea paradei cetelor, constând în dansul mascaților, dansul caprelor și, în final, urătura adresată părintelui paroh, părintelui vicar, precum și întregii comunități adunate în fața bisericii. Programul acestor datini se desfășoară respectând tradiția transmisă "din tată în fiu", iar costumele, învățarea dansurilor executate de cete și recuzita sunt pregătite din timp, necesitând multă atenție, respect și muncă, toate acordate acestor datini și obiceiuri.
(Sursa: ERCIS.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4324, Ultimul acces: 2023-06-02 04:24:28