Hram la manastirea doljeana Carcea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Hram la mănăstirea doljeană Cârcea

[2012-01-19]
Mănăstirea Cârcea și-a serbat marți hramul, de praznicul Sfântului Antonie cel Mare. Cu acest prilej, Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informeaz㠄Ziarul Lumina”.
Ziua Sfântului Antonie cel Mare, ocrotitorul monahilor și monahiilor, a fost serbată de sute de credincioși din Arhiepiscopia Craiovei care au trecut pragul mănăstirilor și bisericilor din eparhie. În județul Dolj, Mănăstirea Cârcea a primit vizita IPS Părinte Irineu, care a săvârșit Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură.
Sfântul Antonie, 'model de nevoință și osteneală, călăuză pe drumul spre mântuire'
IPS Părinte Mitropolit a subliniat în cuvântul rostit că Sfântul Antonie cel Mare constituie un model pentru fiecare creștin, fie el monah sau mirean, datorită vieții sale curate și credinței cu care a reușit să înfrunte ispitele venite de la vrăjmașul diavol. 'Pentru a ajunge să dobândească binecuvântarea comuniunii cu Dumnezeu și pacea sufletească, Sfântul Antonie cel Mare a trebuit să petreacă în pustie ani mulți de nevoință și osteneală. În viața sa se vorbește despre un monah care încerca neputincios să-și ridice mintea de la pământ la cer și nu putea în nici un chip din pricina gândurilor rele. Dumnezeu i-a descoperit că un vrăjmaș întunecat îl împiedica. El s-a rugat la Dumnezeu să-l ajute și să-l izbăvească din ispită. Iată cum, totdeauna, Cel ce ne stă alături este Părintele Ceresc care trimite pe îngerii Săi să ne sprijine și să ne întărească pe drumul spre mântuire. Sfântul Antonie ne arată astăzi cum putem săvârși călătoria noastră spre ceruri ajutându-ne de cele două mari daruri pe care le-am primit de la Dumnezeu: postul și rugăciunea', a spus IPS Părinte. Mitropolitul Olteniei a arătat cât de importante sunt rugăciunea, postul și smerenia în viața noastră, ca acoperăminte pentru toate faptele bune pe care le săvârșim: 'Sfântul Antonie a înțeles că smerenia este acoperământul tuturor faptelor noastre, indiferent că sunt mari sau mici. În acest sens, Mântuitorul Hristos ne îndeamnă: 'Așa și voi, când veți face toate cele poruncite vouă, să ziceți: slugi netrebnice suntem, pentru că ceea ce eram datori să facem, am făcut' (Luca 17, 10). 'Cu ce te-ai putea mândri - se întreabă un Sfânt Părinte al Bisericii - dacă Avraam se consideră pământ și cenușă? Ai putea oare să fii mai bun decât Avraam? Nici pe departe, întrucât acesta este modelul de credință pe care Sfântul Apostol Pavel ni-l prezintă în epistola sa către evrei. Așadar, avem nevoie de rugăciune, de post și de multă smerenie pentru a fi cu adevărat ucenici și urmași ai Sfântului Antonie cel Mare.'
Pentru monahiile Mănăstirii Cârcea ziua de 17 ianuarie este una cu totul aparte. Sfântul Antonie cel Mare, cel de-al doilea hram al așezământului, este permanent pomenit în rugăciuni ca mijlocitor și ocrotitor: 'Trăim de fiecare dată o mare bucurie de hramul Sfântului Antonie. El este cel care ne călăuzește pașii aici, în lăcașul acesta rânduit de Dumnezeu spre mântuirea noastră. Astăzi, bucuria a fost și mai mare pentru că în mijlocul nostru a fost IPS Părinte Irineu, care a liturghisit și a rostit cuvânt de învățătură', a spus monahia Eleodora Cristofor, stareța mănăstirii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5180, Ultimul acces: 2023-09-21 15:11:04