Hramul Paraclisului arhiepiscopal si mitropolitan Kretzulescu din Targoviste - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Hramul Paraclisului arhiepiscopal și mitropolitan Kretzulescu din Târgoviște

[2012-01-19]
Paraclisul arhiepiscopal și mitropolitan Kretzulescu din Târgoviște și-a sărbătorit marți ocrotitorul, pe Sfântul Antonie cel Mare, informeaz㠄Ziarul Lumina”. Cu acest prilej au fost săvârșite slujbe atât în ajunul sărbătorii, cât și în ziua hramului, ele fiind oficiate de Înalt Preasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal.
Evenimentul spiritual la care au participat numeroși credincioși a debutat luni seară, cu Vecernia unită cu Litia și Acatistul Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, slujbe oficiate de Înalt Preasfințitul Mitropolit Nifon, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, și au continuat a doua zi, cu Sfânta Liturghie. În cuvântul de învățătură, Înalt Preasfințitul Nifon a evocat chipul impresionant și pilduitor al Cuviosului Antonie cel Mare, personalitate de referință pentru spiritualitatea ortodoxă, Părinte al Bisericii și unul dintre întemeietorii monahismului, arătând elementele principale ale vieții și activității marelui ascet. De asemenea, Înalt Preasfinția Sa a vorbit și despre importanța hramului pentru spiritualitatea unei comunități locale și despre importanța pe care lăcașul de cult, ctitorie a boierului Radu Kretzulescu, o are din punct de vedere religios și istoric.
Paraclisul reședinței, ce datează din secolul al XIV-lea, prezintă un interes deosebit din punct de vedere artistic, datorită unor elemente specifice de arhitectură. Pictura interioară a fost executată în 1863, de Gheorghe Tattarescu. În urma unui program amplu de consolidare, restaurare și conservare a edificiilor cultice, inițiat și atent supravegheat de Înalt Preasfințitul Mitropolit Nifon, între anii 2001 și 2005, la Paraclisul Kretzulescu s-au desfășurat asemenea lucrări.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5114, Ultimul acces: 2023-09-21 02:46:39