Sarbatoare pentru credinciosii romani din Valea Timocului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sărbătoare pentru credincioșii români din Valea Timocului

[2012-01-19]
Creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc astăzi, 19 ianuarie 2012, Botezul Domnului. Alături de Patriarhia Ierusalimului, mai sărbătoresc Bobotează și credincioșii din Patriarhia Rusă, Patriarhia Georgiei, Patriarhia Sârbă și de la Sfântul Munte Athos.
De asemenea, Botezul Mântuitorului mai este sărbătorit și de credincioșii români din Basarabia și din Valea Timocului.
Despre cum au trăit bucuria sărbătorii românii de la sud de Dunăre a mărturisit pentru Radio TRINITAS părintele protopop de Dacia Ripensis, Bojan Alexandrovici: „De sărbătoarea aceasta sunt legate mai multe obiceiuri, de la ieșirea la izvoare până la ieșirea la râu de sfințirea Agheasmei Mari. Pentru că apa Timocului nu este curată am ieșit la câteva izvoare unde am sfințit apa”.
De asemenea, potrivit părintelui protopop, astăzi, de Bobotează, la Parohia Ortodoxă Română din Malainița a fost săvârșită Sfânta Liturghie.
Părintele protopop Bojan Alexandrovici a mai spus că de sărbătoarea Bobotezei se leagă și o serie de obiceiuri locale foarte interesante, astfel în satul Alexandrovaț lumea vine la izvor, iar după sfințirea apei aceștia se spală pe față și pe cap cu apă din acel izvor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1202, Ultimul acces: 2023-09-19 22:31:17