SRUC 2012: A patra zi la Iasi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

SRUC 2012: A patra zi la Iași

[2012-01-22]
Congregația "Frații Școlilor Creștine" din Iași a găzduit cea de-a patra zi de rugăciune pentru unitatea creștinilor, sâmbătă, 21 ianuarie 2012. Celebrarea ecumenică a avut loc în capela congregației din cartierul Aeroport. La celebrarea prezidată de pr. Iosif Dorcu, decan de Iași și paroh al catedralei din Iași, au participat preoți aparținând parohiilor și congregațiilor din Iași, precum și un număr impresionant de persoane consacrate, seminariști și laici catolici și ortodocși, citim în materialul de pe Ercis.ro.
Părintele Iosif Dorcu a început predica să citând un paragraf al unei lucrări semnată de James Douglas, un ateu militant. James, în prefața cărții sale, se întreba ce fel de creștinism poate fi acesta în care cei care se consideră creștini sunt într-o continuă ură și dezbinare de aproape o mie de ani, iar de aproximativ o sută de ani se roagă pentru unitate și continuă să se certe? Se pare totuși că acest autor are foarte mare dreptate, întrucât după 2000 de ani de creștinism, timp în care teologia a evoluat, s-au realizat numeroase traduceri ale Bibliei și a existat o foarte bună comunicare la toate nivelurile, totuși continuăm să rămânem închistați într-o ură care durează de aproape o mie de ani. Să înțelegem însă că ar trebui să fim fataliști, privind la acest deznodământ? Am putea fi foarte ușor ispitiți să facem acest lucru, a menționat părintele, însă citind textul evanghelic propus pentru această zi, suntem cumva mișcați de ideea speranței pe care ne-o transmite acest text.
Și Isus a fost ispitit, dar a dus o luptă directă cu răul, iar la final descoperim că, de fapt, Cristos este cel care învinge. Iată așadar, speranța care ar trebui să străbată inima fiecărui creștin: Cristos învinge. Descoperim încă odată gândul profund al acestei săptămâni de rugăciune pentru unitate care ne arată că prin victoria lui Cristos, toți vom forma o singură familie. Toți cei care au pierdut orice speranță trebuie să privească spre Isus, căci în această lume a contrastelor, a nemulțumirilor, a neînțelegerilor nu va învinge răul ci Cristos. Victoria este mereu a sa. Cu siguranță că nimănui nu îi este plăcută dezbinarea. Ne manifestăm mereu credința și îl invocăm pe Dumnezeu numindu-l Tată. Dar oare cărui tată îi place să-și vadă copii dezbinați? De aceea este necesară și urgentă unitatea creștinilor. Făcând referire la întâlnirile ce au loc în această perioadă de rugăciune, pr. Dorcu a menționat că ele ar trebui să fie un strigăt adresat lumii necreștine. Pentru că Isus, cel care a învins răul, nu este doar al celor care se unesc în rugăciune, ci este al tuturor. Însă, creștinismul și-a pierdut această credibilitate în fața lumii necreștine din cauza dezbinării care există între membrii săi. Creștinismul este religia iubirii, dar astăzi nu mai este văzut așa. Cu toții suntem chemați să ne îndreptăm către cei care refuză dialogul și iubirea. Isus ne-a iubit pe toți necondiționat fără a face separări. Este dorința sa ca toți să fim una.
Sfânta Liturghie de la Catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași a fost celebrată de PS Petru Gherghel. La predică, PS Petru Gherghel a vorbit despre textele din Sfânta Scriptură care au fost proclamate, propuse pentru această săptămână de rugăciune. Iubirea față de toți oamenii, mai ales față de dușmani, trebuie să caracterizeze viața fiecărui creștin. Mai mult, toți sunt chemați să ia atitudine față de rău, să transforme răul în bine, așa cum Sfântul Paul ne îndeamnă "să învingem răul prin bine". Și exemplul lui Isus este veritabil în acest sens, prin victoria sa asupra planurilor răului, model de acțiune pentru viața creștină. Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc astăzi, 22 ianuarie, la ora 17.00, în capela căminului de bătrâni "Sfântul Iosif" din Iași (cartierul Bucium).
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1394, Ultimul acces: 2024-04-17 16:31:56