IPS Ioan Robu: Trebuie sa se puna capat crizei morale - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

IPS Ioan Robu: Trebuie să se pună capăt crizei morale

[2012-01-25]
Protestul din România împotriva costului ridicat al vieții și împotriva corupției a ajuns la a 11-a zi consecutivă. În toate principalele orașe, ca și în capitala București, zeci de mii de persoane au manifestat în stradă cerând demisia guvernului condus de premierul Emil Boc. În centrul protestelor, care ieri au dus la demisia ministrului de externe, Teodor Baconschi, stau politicile fiscale voite de executiv și sărăcia pe scară largă din țară. Stefano Leszczynski i-a luat un interviu Mons. Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, întrebându-l pentru început care sunt motivele protestului. Acesta a răspuns:
- Judecând după sloganurile scandate de mulțime, se poate spune că motivele sunt corupția, sărăcia, incompetența și corupția guvernanților, mânia la auzul atâtor minciuni ale propagandei partidului de guvernământ, nedreptățile provocate de multitudinea de taxe care sunt de plătit, și așa mai departe.
- Excelență, care este situația economică din România, astăzi? A existat o îmbunătățire a nivelului de trai după intrarea în Uniunea Europeană sau diferența socială este încă foarte puternică în țară?
- Aș zice că situația economică se află într-o etapă de tranziție lipsită de un scop clar și de înțelepciunea căutării binelui comun. Oamenii au obosit să vadă cum cei de la putere caută numai interesele proprii și nu binele poporului. Și apoi, s-a înregistrat, fără îndoială, o îmbunătățire a situației după intrarea în Uniunea Europeană, dar numai câteva persoane au simțit o îmbunătățire reală și stabilă. Marea majoritate a familiilor trăiesc în sărăcie. Și e adevărat: criza economica este o criză generală, iar România nu este scutită. Dar guvernanții români - și aceasta este o opinie comună - nu au nicio idee despre binele comun; însă sunt foarte preciși în a căuta propriile interese și sfidează oamenii cu egoismul și cu prepotența lor. Vă dau un exemplu. De mulți ani încerc să îl întâlnesc pe Președintele Republicii - i-am și scris în acest scop - și pe primul ministru, pentru o problemă care privea situația unei construcții de lângă Catedrala noastră, din pricina căreia am avut un proces care a durat cinci ani. Sunt ani de când aștept să fiu primit în audiență; nici măcar nu mi-au răspuns la scrisori. Iată: acesta este un exemplu din care reiese în mod clar sfidarea, prepotența.
- Este o situație adesea dificilă cea a țărilor care au ieșit din fostul bloc comunist, țări cu emigrare înspre Occident. Astăzi acești muncitori continuă să găsească de lucru în străinătate, sau această situație a devenit mai grea și se înregistrează repercusiuni și în România?
- Există repercusiuni destul de grave: în acest timp, familiile sunt despărțite deoarece o parte pleacă în străinătate și o parte e în România; sunt multe dificultățile trăite de copii, care cresc fără mamă sau chiar fără ambii părinți. Totuși, această emigrare are poate și un aspect pozitiv în sensul că, muncind în străinătate, reușesc să ajute acea parte a familiei care se află în România: trimit bani în România. Însă mai sunt și alte aspecte care apar încet-încet. De exemplu, în România nu se mai găsesc muncitori pentru că sunt toți plecați în străinătate: au plecat toți pentru că aici, e adevărat, locurile de muncă sunt puține, sunt prost plătite și deci oamenii caută să meargă altundeva unde primesc un salariu mai bun. Chiar dacă trebuie să înfrunte multe umiliri și condiții de viață care, din păcate, sunt cele care sunt...
- Excelență, de ce anume ar avea nevoie astăzi România pentru a dobândi stabilitate socială și o perspectivă mai optimistă în ce privește viitorul?
- Ca toți de altfel, și în Europa, unde există această criză economică, avem nevoie să ne întoarcem la valorile care au fost uitate; nu să sporim, ci să punem capăt crizei morale și crizei de credință în care ne aflăm, și de unde provin atâtea rele, atât pe plan economic cât și în viața socială.
- Așadar, secularizarea a lovit puternic și România, și la nivel instituțional?
- Da: a lovit-o destul de puternic și nu într-un timp lung, ci foarte rapid. Iar aceste atacuri au fost foarte puternice.
(traducere Cristina Grigore, Biroul de presă al Arhidiecezei de București)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1351, Ultimul acces: 2024-04-13 01:34:11