SRUC 2012: Uniti in Imparatia lui Cristos Biruitorul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

SRUC 2012: Uniți în Împărăția lui Cristos Biruitorul

[2012-01-26]
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, celebrată în București, s-a încheiat în după-amiaza zilei de 25 ianuarie 2012 cu slujba de la Catedrala patriarhală ortodoxă "Sfinții Împărați Constantin și Elena". La celebrarea Vecerniei, oficiată de PS Ciprian Câmpineanul, Vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, au fost prezenți reprezentanți ai Bisericilor creștine din București și delegați ai instituțiilor Statului, citim într-un material semnat de pr. Vincențiu Balint pe ARCB.ro.
Invitații din ultima zi a Săptămânii de Rugăciune au fost salutați de către PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la sfârșitul slujbei religioase, moment în care a ținut și un cuvânt de zidire sufletească. Cei care au primit salutul din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe au fost: IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București al Bisericii Romano-Catolice, însoțit de părintele Daniel Bulai, consilier eparhial; Mons. Bauduin Muankembe, consilier Nunțiatura Apostolică din București; IPS Datev Hagopian, Arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Armene, însoțit de părintele Ezras Bogdan, vicar eparhial; PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic al Vicariatului de București, însoțit de mai mulți preoți greco-catolici; PS Daniel Zikeli, Episcop Vicar al Bisericii Evanghelice Lutherane de Confesiune Augustană; pastorul Zsold Bela, paroh Biserica Reformată Calvină. La slujbă au mai fost prezenți Adrian Lemeni, Secretar de Stat pentru Culte, preoți și pastori, persoane consacrate, cavalerii templieri și creștini laici.
După rugăciunea de început "Binecuvântat este Dumnezeul nostru", rostită de PS Ciprian, au urmat apoi cântările stihirilor, ale stihurilor și ale ecteniilor, slujba s-a încheiat, nu înainte de proclamarea Sfintei Evanghelii, cu intonarea imnului sfântului Simion de Dumnezeu Purtătorul, rostirea Rugăciunii Trisaghionului, cântarea troparului și a theotokarion-ului, binecuvântarea finală și Încheierea mare. La final, pastor al Bisericii Reformate Calvine, Zsold Bela, a ținut cuvântul de învățătură al zilei. "Sunt multe lucruri care ne deosebesc", a spus pastorul, "dar credința noastră comună în victorioasa Înviere a Mântuitorului Isus Cristos ne unește. [...] Din păcate, indiferent de care Biserică aparținem, credința noastră, de prea multe ori, este credința cuvintelor, a gesturilor, și nu este izvorâtă din inimi. [...] Mărturisim Crezul, cu mare fast sărbătorim Învierea lui Cristos, dar când durerea, suferința vine aproape de noi, lângă mormintele celor dragi, spunem, fără speranță: 'De acolo încă nu s-a întors nimeni'. Dacă nădăjduim în Cristos numai în viața aceasta, suntem mai deplâns decât toți oamenii".
După ce pastorul, în încheierea cuvântului său, i-a dăruit Patriarhului ortodox o monografie despre maghiarii din București, PF Daniel a spus câteva cuvinte despre credința în Învierea lui Cristos, aflată "în centrul credinței noastre". "Creștinismul stă în picioare prin mărturisirea dumnezeirii lui Cristos și prin mărturisirea Învierii lui din morți, care este începutul învierii tuturor oamenilor din moarte". În Noul Testament, a continuat PF Daniel, învierea are două înțelesuri: "prima înviere este învierea sufletului din moartea păcatului; aceasta este premisă și pregătire pentru învierea din morți a trupului", cea de a doua înviere. "Când ne reunim, când ne întâlnim, când avem o atitudine amicală, dacă nu se poate întrutotul frățească, simțim darul învierii sufletului din păcatului dezbinării, al izolării, al necomunicării". Pentru aceasta, a explicat el, "comuniunea, deschiderea, reconcilierea, împăcarea omului cu Dumnezeu și a oamenilor întraolaltă sunt început al învierii".
Plecând de la un scurt istoric al mișcării ecumenice, Părintele Patriarh a observat că această "căutare a comuniunii sau a refacerii comuniunii creștine sau unității creștine vizibile au avut perioade entuziasm și perioade uscăciune". "Rugăciunea pentru refacerea unității vizibile a creștinilor astăzi nu înregistrează un entuziasm ca în anii '20-'30, sau ca în anii '50-'70, însă importantă este statornicia, fidelitatea față de ideal". "Prin urmare, legând taina învierii sufletului din moartea păcatului de taina așteptării învierii universale, avem speranța că vom întâlni pe cale pe Mântuitorul Isus Cristos care a spus atât de frumos: 'Eu stau la ușă și bat' (Apocalips 3,20)."
(Sursa: ARCB.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1440, Ultimul acces: 2024-09-14 17:05:46