Hramul istoric al Catedralei Mitropolitane din Iasi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Hramul istoric al Catedralei Mitropolitane din Iași

[2012-01-31]
Catedrala Mitropolitană din Iași își sărbătorește, la 2 februarie 2012, hramul istoric. Alături de Sfânta Cuvioasă Parascheva, Catedrala Mitropolitană din Iași mai are încă două hramuri: Întâmpinarea Domnului, care este hramul istoric, și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.
În acest an, hramul istoric al catedralei va fi marcat în special în plan liturgic. De asemenea, sărbătoarea va fi înfrumusețată și prin participarea la sfintele slujbe a mai multor ierarhi, dar și a numeroși preoți potrivit părintelui arhimandrit, Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iași.
Pe 1 februarie la ora 16:00 va fi oficiată Slujba Privegherii, apoi în data de 2 februarie, la ora 07:00 va fi oficiată Slujba Miezonopticii, Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos și Ceasurile. La ora 09:00, după cum a declarat pentru Radio TRINITAS părintele Dosoftei Șcheul, se va merge în procesiune la Reședința Mitropolitană apoi se va reveni la Catedrala Mitropolitană împreună cu ierarhii slujitori și se va oficia Sfânta Liturghie.
Din 2006, la Catedrala Mitropolitană din Iași se derulează ample lucrări de restaurare și consolidare. În 2007, cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, odată cu finalizarea unei părți a lucrărilor, a fost resfințit altarul Catedralei. Lucrările de consolidare continuă și astăzi.
„Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, până a plecat la București a reușit să facă toată partea de jos, tot ceea ce înseamnă consolidare, până aproape spre turle. În ultimii doi ani s-a continuat ceea ce era vorba de consolidare și cred că încă doi trei ani mai durează lucrările până când vor fi terminate în totalitate”, a precizat părintele arhimandrit Dosoftei Șcheul, Mare Ecleziarh al Catedralei Mitropolitane din Iași referitor la lucrările de consolidare.
Catedrala Mitropolitană din Iași a fost construită în veacul al XIX-lea pe locul unde s-au aflat temeliile a două biserici mai vechi: Biserica Albă și Biserica Stratenia.
Piatra de temelie și construcția propriu-zisă a actualei catedrale mitropolitane din Iași se datorează mitropolitului Veniamin Costachi, iar lucrările s-au finalizat în timpul arhipăstoririi Mitropolitului Iosif Naniescu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 16968, Ultimul acces: 2024-03-23 22:01:32