Simpozionul international despre abuzurile impotriva minorilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Simpozionul internațional despre abuzurile împotriva minorilor

[2012-02-07]
S-a deschis luni, 6 februarie 2012, după amiază, la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma, Simpozionul internațional asupra chestiunii abuzurilor sexuale comise de cler. Evenimentul intitulat "Spre vindecare și reînnoire" reunește până joi, 9 februarie, Episcopi delegați ai peste o sută de Conferințe Episcopale și superiori generali ai circa 30 de Ordine și Congregații călugărești din toată lumea și va permite celor prezenți să asculte chiar mărturia unei victime a abuzurilor. Printre participanți se află și PS Claudiu-Lucian Pop, Episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore Greco-Catolice, delegat al Conferinței Episcopilor Catolici din România. A deschis lucrările Cardinalul William Joseph Levada, prefectul Congregației pentru Doctrina Credinței.
Între experți, va interveni la lucrările simpozionului și preotul italian Fortunato Di Noto, fondator al Asociației "Meter" pentru protecția copiilor și combaterea pedofiliei. El a fost intervievat de redacția centrală a Radio Vatican: "Pentru mine și pentru asociația 'Meter' este o mare ocazie pentru a asculta și pentru a dezbate un grav fenomen global, în mod cert nu limitat doar la experiența bisericească. Este desigur un eveniment istoric, și aceasta trebuie să o spunem. Urez să nu se reducă doar la un răspuns al Bisericii, 'în interiorul' Bisericii, ci ca Biserica să facă să devină acest răspuns o acțiune pastorală obișnuită de apărare a drepturilor copiilor în toată lumea".
Simpozionul va pune accentul pe "vindecare", cum spune titlul, dar și pe reînnoire, deci pe prevenire, pe formare. "Vindecarea este, pe de o parte, experiența principală a unei reconcilieri din partea subiecților care s-au mânjit cu aceste păcate și delicte, și pe de alta posibilitatea de a da un glas de speranță, un glas de certitudine, și chiar puțină lumină victimelor, deoarece cine a provocat aceasta le-a rănit cu adevărat inima. Biserica, fiind mamă, nu poate face decât să dea un răspuns de mamă: prin urmare să primească, să protejeze, să indice, să acorde îngrijiri și, pe de altă parte, în mod cert, să furnizeze noi căi.
Ca preot și psiholog, pr. Fortunato Di Noto s-a ocupat de ani de zile cu protecția copiilor de abuzuri, precum și cu combaterea pedofiliei inclusiv via internet. El a fost întrebat cum crede că se poate realiza astăzi o prevenire eficientă a abuzurilor sexuale în Biserică: "Înainte de toate, cred, dacă ne gândim la locurile de formare, nu trebuie să avem 'numere', un număr cât mai mare de preoți, ci trebuie să avem preoți după inima lui Cristos. Formarea este fundamentală: o formare clară ce dă identitate. Și apoi, a face în societate astfel încât comunitățile creștine să devină adevărate santinele, adevărate locuri de protecție, să devină locuri de parcursuri educative".
"Cum se știe, adevăratul scop al actualului simpozion de la Universitatea Gregoriană din Roma este acela de a face ca Biserica să devină lider în ocrotirea copiilor în lume: o provocare cu sorți de izbândă, ce credeți?" La această întrebare, părintele a răspuns: "Eu cred că Biserica este deja lider în protecția copiilor: este de-ajuns să ne gândim la numeroasele opere ce există în domeniul tutelării minorilor în toate părțile lumii, în toate continentele... Biserica nu numai că este lider, dar este chiar în avangardă. Imaginați-vă toate comunitățile răspândite în țările cele mai sărace ale lumii, unde Biserica este alături de acei copii care se hrănesc cu firmituri și poate nici cu atât. Acestea trebuie spuse, povestite. Papa Paul al VI-lea o spunea în 1976: Biserica este în favoarea copiilor nu ca fiind ceva la modă, ci ca educatoare permanentă și deci angajarea ei trebuie să fie mereu actuală".
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 990, Ultimul acces: 2024-03-21 12:42:24