Mesajul pentru Post al Papei vorbeste despre corectarea fraterna - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mesajul pentru Post al Papei vorbește despre corectarea fraternă

[2012-02-08]
Dacă Scriptura ne spune că și cel drept cade șapte ori - prin urmare, că toți suntem slabi și imperfecți - atunci a-i ajuta pe ceilalți și a le permite să ne ajute să vedem întregul adevăr despre noi înșine este o mare slujire, potrivit Papei Benedict al XVI-lea. Cu alte cuvinte, "nu trebuie să tăcem în fața răului". Aceasta este parte a reflecției pe care Papa o oferă în Mesajul său anual pentru Postul Mare, care a fost prezentat marți, 7 februarie 2012, în Vatican. Postul în ritul latin începe în acest an în 22 februarie. "În lumea noastră impregnată de individualism este necesar să redescoperim importanța corectării fraterne, pentru a merge împreună spre sfințenie", se arată în mesaj.
Sfântul Părinte și-a bazat reflecția pe pasajul de la Evrei 10,24: "Să fim atenți unii față de alții pentru a da impuls carității și faptelor bune". El a reflectat asupra la trei elemente ale vieții creștine: grija pentru ceilalți, reciprocitatea (ideea că atât păcatele individului cât și faptele lui bune afectează întreaga comunitate, și el este de asemenea afectat de ceilalți) și sfințenia personală. "Verbul care deschide îndemnul nostru invită să ne îndreptăm privirea spre celălalt, înainte de toate spre Isus, și să fim atenți unii față de alții, să nu ne arătăm străini, indiferenți față de soarta fraților. În schimb, adesea prevalează atitudinea contrară: indiferența, dezinteresul, care se nasc din egoism, mascat de o aparență de respect față de 'sfera privată'. Și astăzi răsună cu putere glasul Domnului care îl cheamă pe fiecare dintre noi să se îngrijească de celălalt".
Papa a clarificat că această preocupare pentru celălalt "comportă a dori pentru el sau pentru ea binele, sub toate aspectele: fizic, moral și spiritual". Referitor la indiferența față de nevoile materiale, Sfântul Părinte a întrebat: "Ce anume împiedică această privire umană și iubitoare față de fratele? Adesea sunt bogăția materială și sațietatea, dar este și a pune înainte de orice propriile interese și propriile preocupări". Vorbind apoi despre nevoia de a avea grijă de bunăstarea spirituală a celorlalți, a adăugat: "Aici doresc să amintesc un aspect al vieții creștine care mi se pare căzut în uitare: corectarea fraternă în vederea mântuirii veșnice. Astăzi, în general, suntem foarte sensibili la discursul despre grija și despre caritatea față de binele fizic și material al celorlalți, dar se tace aproape de tot despre responsabilitatea spirituală față de frați".
"În Sfânta Scriptură citim: 'Mustră pe cel înțelept, și el te va iubi!'... Cristos însuși poruncește să îl mustrăm pe fratele care comite un păcat... Este important să recuperăm această dimensiune a carității creștine. Nu trebuie să tăcem în fața răului. Mă gândesc aici la atitudinea acelor creștini care, din respect uman sau din simplă comoditate, mai degrabă se adaptează la mentalitatea comună decât să îi avertizeze pe frații lor cu privire la modurile de a gândi și de a acționa care contrazic adevărul și nu merg pe calea binelui. Însă reproșul creștin nu este niciodată animat de spirit de condamnare sau de recriminare; este mișcat mereu iubire și de milostivire și vine din adevărată grijă față de binele fratelui".
"În lumea noastră impregnată de individualism este necesar să redescoperim importanța corectării fraterne, pentru a merge împreună spre sfințenie. Chiar și 'cel drept cade șapte ori', spune Scriptura, și noi toți suntem slabi și greșitori. Este așadar o mare slujire a ajuta și a ne lăsa ajutați pentru ca să ne deschidem spre întreg adevărul despre noi înșine, pentru a îmbunătăți propria viață și a merge mai corect pe calea Domnului. Mereu este nevoie de o privire care iubește și corectează, care cunoaște și înțelege, care discerne și iartă, așa cum a făcut și face Dumnezeu cu fiecare dintre noi".
Pontiful a continuat cu celelalte două puncte ale reflecției sale, reciprocitatea și a merge împreună în sfințenie. Cu privire la primul dintre aceste puncte, a reamintit: "Discipolii Domnului, uniți cu Cristos prin Euharistie, trăiesc într-o comuniune care îi leagă pe unii cu alții ca mădulare ale unui singur trup. Aceasta înseamnă că celălalt îmi aparține, viața sa, mântuirea sa interesează viața mea și mântuirea mea. Atingem aici un element foarte profund al comuniunii: existența noastră este corelată cu aceea a altora, atât în bine cât și în rău; fie păcatul, fie faptele de iubire au și o dimensiune socială. În Biserică, Trup mistic al lui Cristos, se verifică această reciprocitate: comunitatea nu încetează să facă pocăință și să invoce iertare pentru păcatele fiilor săi, dar se și bucură încontinuu pentru mărturiile de virtute și de caritate care se desfășoară în ea".
Referitor la ultima temă a reflecției, Sfântul Părinte a avertizat că există întotdeauna "tentația lâncezelii, a sufocării Duhului, a refuzării de 'a investi talanții' care ne-au fost dăruiți pentru binele nostru și al celuilalt. Toți am primit bogății spirituale sau materiale utile pentru împlinirea planului divin, pentru binele Bisericii și pentru mântuirea personală. Maeștrii spirituali amintesc că în viața de credință cel care nu înaintează dă înapoi. Iubiți frați și surori, să primim invitația mereu actuală de a tinde la 'măsura înaltă a vieții creștine'... În fața unei lumi care cere de la creștini o mărturie reînnoită de iubire și de fidelitate față de Domnul, toți să simtă urgența de a se strădui pentru a se întrece în caritate, în slujire și în fapte bune".
Legături:
•Mesajul papal pentru Postul Mare

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 925, Ultimul acces: 2024-04-08 14:36:28