Cardinalul Ouellet a condus o celebrare penitentiala pentru victimele abuzurilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul Ouellet a condus o celebrare penitențială pentru victimele abuzurilor

[2012-02-09]
De la întuneric la lumină, de la durere și suferință la vindecare și speranță - acesta a fost sensul simbolic al celebrării penitențiale conduse de Cardinalul canadian Marc Ouellet, prefectul Congregației pentru Episcopi a Vaticanului, ca parte centrală a simpozionului de patru zile pe tema abuzurilor sexuale comise de către clerici, eveniment intitulat "Spre vindecare și reînnoire" și organizat de Universitatea Pontificală Gregoriana, condusă de iezuiți. Celebrarea s-a desfășurat în biserica barocă dedicată Sf. Ignațiu, fondatorul Societății lui Isus.
O mică procesiune de Episcopi, preoți și laici au intrat în biserica întunecată și tăcută, în timp ce erau proiectate imagini pe un ecran aflat lângă un crucifix simplu de lemn. Aceste imagini arătau frumusețea creației lui Dumnezeu, imagini din natură și cu copilași din diferite țări și culturi. A avut loc însă apoi o schimbare dramatică a tonului, imaginile arătând distrugerea de către om a mediului, lăcomia și violența, rasismul și conflictele care ne reamintesc tuturor de nevoia pe care o avem de a fi iertați. În predica sa, Cardinalul Ouellet a vorbit despre scandalul și rușinea abuzurilor sexuale, o crimă, a spus el, care cauzează un sentiment de moarte pentru victimele nevinovate.
El a vorbit și despre păcatele liderilor Bisericii care adesea au știut ce făceau preoții lor dar nu au oprit abuzurile. "Uneori aceste acte au fost comise de persoane cu tulburări profunde, sau care au fost ele însele abuzate. Era necesar să se ia măsuri în ceea ce îi privește și să fie opriți să continue orice formă de slujire pentru care în mod evident nu erau potriviți. Acest lucru nu a fost realizat întotdeauna corespunzător, și ne cerem încă o dată iertare victimelor". Unul câte unul, reprezentanți ai șapte grupuri au venit apoi în față pentru a cere iertare - un profesor, un superior de ordin călugăresc, un părinte, o persoană laică, un preot, Cardinalul și în cele din urmă una dintre victimele abuzurilor, irlandeza Marie Collins, care a cerut de la Dumnezeu tăria pentru a-i ierta pe cei care au păcătuit. Una câte una, aceste persoane au aprins câte o lumânare și au așezat-o la picioarele crucii, în timp ce comunitatea prezentă se ruga pentru milostivire, pentru vindecare, pentru speranța ca abuzurile sexuale să nu mai aibă loc niciodată.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 981, Ultimul acces: 2024-04-08 15:46:10