Ziua persoanelor consacrate si pelerinajul clerului la Domul din Timisoara - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ziua persoanelor consacrate și pelerinajul clerului la Domul din Timișoara

[2012-02-10]
Sâmbătă 4 februarie a.c., în cadrul unei Sf. Liturghii solemne, pontificate la orele 11.00 de către Excelența Sa Martin Roos, Episcop diecezan, a fost sărbătorită la Timișoara ziua persoanelor consacrate, cu acest prilej, având loc și deja tradiționalul pelerinaj al clerului bănățean la Domul din orașul de pe Bega. Au sosit la Timișoara pentru a se reuni în Catedrală alături de Episcop, preoți, călugărițe și călugări din toate cele opt decanate ale Episcopiei.
În predica sa, rostită în cele trei limbi mai larg răspândite ale Diecezei, Prea Sfințitul Martin Roos s-a referit atât la realitățile și încercările zilnice ale vieții preoților și persoanelor vieții consacrate, dar a atras atenția mai ales asupra rolului de formatori și exemple vii, de descoperitori și îndeosebi de însoțitori în ceea ce privește tinerele vocații. Excelența Sa a atras atenția, pornind de la o scrisoare pastorală din 1947 a regretatului său predecesor, Episcopul Augustin Pacha, că viața veritabilă de rugăciune, exemplul concret, atenția și însoțirea spirituală acordată tinerilor și ministranților din grupele parohiale sunt realități care trebuie să facă parte din munca zilnică a preotului, călugărului ori călugăriței. Făcând referire la realitățile de acum mai bine de șaizeci de ani și la relevanța lor față de prezent, Excelența Sa Martin Roos a spus:
"Episcopul Augustin Pacha a recomandat în acel moment [1947] credincioșilor Diecezei noastre să ridice rugăciuni pentru vocații la Sf. Preoție, pentru o viață de familie veritabilă și catolică și a cerut ajutoare materiale pentru seminar, ba chiar ca unii binefăcători să devină pentru câte un seminarist un fel de 'naș'. În prezent, atât nouă, cât și seminariștilor noștri, nu aspectele materiale ne produc cele mai mari îngrijorări. Mai degrabă ne lipsește rugăciunea permanentă și susținută, mai ales viața veritabilă de familie, conformă cu morala și învățătura catolică. Îi mulțumim însă lui Dumnezeu că în ciuda unor astfel de lipsuri omenești, totuși pot proveni și din familii despărțite sau din familii cu câte un singur copil vocații la Sfânta Preoție sau la viața consacrată."
Deși iarna grea și căderile de zăpadă deosebit de abundente au făcut ca o bună parte din preoții diecezani, călugări și călugărițe să nu poată sosi la această zi dedicată vieții consacrate, participanții au sosit totuși într-un frumos număr, Episcopul diecezan ținând, în încheierea Sf. Liturghii, să le mulțumească tuturor celor ce au îndrăznit să pornească la drum, spre Timișoara. (Material semnat de Claudiu Călin; foto Racz Jozsef)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 930, Ultimul acces: 2024-05-01 05:32:23