O biserica ucraineana restaurata dupa ce a fost modificata de comunisti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

O biserică ucraineană restaurată după ce a fost modificată de comuniști

[2012-02-15]
O biserică din Ucraina pe care autoritățile sovietice au confiscat-o în trecut pentru a fi folosită ca "monument al comunismului" va redeveni un lăcaș de cult creștin, după înlăturarea fațadei neo-clasice ridicate pentru a-i ascunde natura. "Biserica nu arată ca un lăcaș de cult. Poartă o mască, să spunem așa. Este deghizată. Dorim să îndepărtăm această mască", a declarat pr. Grzegorz Romanowicz, provincialul franciscan capucin din Ucraina, pentru organizația caritativă internațională catolică Kirche in Not. "Mulți oameni nici măcar nu recunoșteau clădirea ca fiind o biserică, din exterior". Biserica Sf. Iosif din Dnipropetrovsk, Ucraina este acum deținută de catolici, după o dispută de 20 de ani privind dreptul de proprietate. Franciscani capucini au în grijă pastorală biserica, și se desfășoară ultimele stadii ale restaurării.
Începând din 1949, biserica a fost folosită ca bibliotecă, sală de sport și birouri. Autoritățile sovietice au construit fațada în 1949, pentru a ascunde destinația inițială a clădirii, ca biserică. Această fațadă va fi îndepărtată până la sfârșitul lunii februarie. Pr. Romanowicz a spus că biserica a fost confiscată pentru a sluji ca "monument al comunismului". De la confiscare, fațada a fost ca "un căluș pus Bisericii", pentru a o forța să tacă. "Acum biserica dorește să își recâștige identitatea". Biserica Catolică a revendicat proprietatea după ce guvernul a promis în 1988 să retrocedeze toate proprietățile religioase care au fost confiscate. Proprietarul de atunci al bisericii, Dugsburry Inc., a contestat faptul că Biserica Catolică ar fi proprietarul de drept. Disputa a devenit chiar violentă atunci când gărzile de securitate i-au atacat fizic pe credincioși, inclusiv pe femeile în vârstă, care demonstrau pașnic pentru retrocedarea proprietății.
Disputa a condus la neglijarea clădirii. Acoperișul ei a fost îndepărtat, frescele vechi de 130 de ani fiind astfel expuse intemperiilor. Un incendiu provocat din 2006 a produs de asemenea daune majore. În 2009, Biserica Catolică a fost recunoscută ca proprietara clădirii, dar alte probleme birocratice au împiedicat realizarea reparațiilor. Kirche in Not a acordat credite de aproximativ 185.000 de dolari pentru proiectul de restaurare a bisericii, a cărei clădire este considerată importantă pentru activitatea pastorală din acea zonă. Dnipropetrovsk este al treilea oraș ca mărime din Ucraina, aflându-se pe teritoriul Diecezei romano-catolice de Kharkiv și Zaporizhia. Din Dieceză fac parte aproximativ 60.000 de catolici, aproape trei procente din populația locală.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1017, Ultimul acces: 2024-03-25 05:07:49