Actele colocviului de la Sighet: Si cerul s-a umplut de sfinti... - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Actele colocviului de la Sighet: Și cerul s-a umplut de sfinți...

[2012-03-05]
La Editura Curtea Veche a apărut un volum ce reunește actele colocviu internațional "Martiriul în antichitatea creștină și în secolul XX", desfășurat la Sighet între 2 și 5 iunie 2011. Colocviul a fost organizat de Fundația Academia Civică în colaborare cu Asociația "Oglindanet", cu sprijinul Institutului Cultural Român din Chișinău. Volumul recent apărut are 576 de pagini și costă 33 de lei.
În prezentarea de pe CurteaVeche.ro citim: "Volumul 'Și cerul s-a umplut de sfinți...' cuprinde studii care analizează cauzele, caracteristicile, modelele precreștine și interpretările date martiriului creștin în antichitate și în timpurile moderne, pentru că martiriul nu cunoaște nici limite confesionale, nici temporale, însoțind creștinismul pe tot parcursul istoriei sale." În deschiderea cărții Cristian Bădiliță semnează o "Notă preliminară", iar Ana Blandiana un "Cuvânt-înainte". Urmează în volum: "Reflecții despre martiriul creștin în Antichitate" (Cristian Bădiliță); "Mărturisitori și martiri în Biserica primelor trei secole" (Cristian Langa); "Persecuțiile anticreștine de la Nero până la Constantin cel Mare. Antichitatea reflectată în oglinda pătimirilor moderne" (Attila Jakab); "Faptele și pătimirile martirilor din Antichitatea creștină" (Lucian Dîncă); "Interpretări ale martiriului în Antichitate: Tertulian, Origen și Clement din Alexandria" (Otniel Vereș); "Martiri ai Bisericii Greco-Catolice" (Episcop Virgil Bercea); "Rezistența prin credință" (Romulus Rusan); "Constantin Caraman în luptă cu ateismul comunist" (Vasilică Croitor); "Vladimir Ghika și teroarea istoriei" (Andrei Brezianu); "Martiriu și mărturie: Vladimir Ghika la Jilava" (Emanuel Cosmovici).
De asemenea: "Metode tortură și persecuție a creștinilor basarabeni, practicate de comuniști în timpul ocupațiilor sovietice" (Nina Negru); "Tăcere și cuvânt: Biserica ortodoxă mărturisitoare și martiră. Trei sferturi de veac de prigoană în Rusia" (Monica Papazu); "Un scenariu de tip hold-up: botezul într-o celulă de închisoare (Cazul N. Steinhardt)" (George Ardeleanu); "Persecuția baptiștilor în România comunistă și cazul pastorilor informatori. În căutarea unei soluții de reconciliere biblică între informatori și persecutați, cu referire la o istorie personală" (Marius David Cruceru); "Două ideologii ale morții, nazismul și comunismul; două morți spre viață: Maximilian Kolbe și Jerzy Popiełuszko" (Ioan-Irineu Fărcaș); "Pastorul luteran Dietrich Bonhoeffer, martir al rezistenței antinaziste în Germania lui Hitler" (Emanuel Conțac); "Credință, mistică și misionarism în Gulagul românesc" (Ruxandra Cesereanu); "Persecuții împotriva creștinilor în lumea de azi" (Didier Rance).
(Sursa: vedeți aici)
Legături:
Cumpărați cartea

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 956, Ultimul acces: 2024-05-01 08:35:14