Despre Ziua Internationala a Femeii, cu Flaminia Giovanelli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Despre Ziua Internațională a Femeii, cu Flaminia Giovanelli

[2012-03-07]
8 martie, Ziua Internațională a Femeii, se celebrează în întreaga lume prin diferite inițiative. Papa Benedict al XVI-lea a dedicat Intenția generală de rugăciune pentru luna martie contribuției femeii la viața societății. Despre problemele cu care se confruntă în prezent femeia creștină, Flaminia Giovanelli, subsecretar al Consiliului Pontifical pentru Justiție și Pace, a declarat pentru Radio Vatican:
- Cred că ceea ce putem face este să îi cerem Duhului Sfânt să ne indice noi posibilități pentru a recunoaște contribuția femeii în societate. Revendicarea drepturilor femeii, cererea de recunoaștere a rolului pe care aceasta îl îndeplinește zilnic în societate sunt aspecte juste și obligatorii. Dar se știe că rămâne enormă distanța dintre ceea ce spun documentele constituționale și aplicarea efectivă a legii.
- Ce anume poate dărui femeia creștină, "geniul său feminin" (cum obișnuia să spună Papa Ioan Paul al II-lea) societății occidentale care tinde azi deseori să aprecieze femeile doar pentru imagine și nu pentru identitatea lor?
- De fapt, vorbind despre geniul feminin, se presupune că femeia are o specială vocație, tocmai în calitate de femeie. Azi, această vocație nu mai este considerată ca naturală, fiind dimpotrivă contestată, în special de teoriile privitoare la separarea după sex. Dar vocația femeii este deseori pusă în discuție chiar și în ambientele creștine, atunci când acestea sunt feministe în mod exagerat. Și, tocmai în privința acestui aspect, femeia creștină are un rol de prim plan, având datoria cultivării acelei "ecologii umane", pentru a folosi o expresie dragă Papei Ioan Paul al II-lea și reluată apoi de Papa Benedict al XVI-lea; este vorba de acea viziune corectă asupra persoanei umane ce reprezintă un întreg, format din corp, minte și spirit, un întreg în care există un echilibru just între cele trei elemente, într-o viziune ce cuprinde și raportul bărbat-femeie. În timp de criză, femeia are de asemenea un rol deosebit în umanizarea economiei, în sensul utilizat de Papa Benedict al XVI-lea în enciclica "Caritas in veritate", adică a dimensiunii gratuității și a darului, fără de care "nici sistemul pieței nu poate funcționa".
- Vorbind despre contribuția femeii, să ne gândim la modul în care femeia se pune în slujba păcii, mai ales în țările din sudul lumii...
- Gândul mă duce la faptul că premiile Nobel, din 2011, au fost acordate unui număr de trei femei. Îmi vine în minte exemplul Margueritei Barankitse, din Burundi, supranumită "îngerul din Burundi" care a asistat la teribilul genocid din țara ei, dar care nu a căutat răzbunarea ci adevărul, dialogul, primind în casele de caritate pe care le conduce 10 mii de copii orfani de război, atât de etnie tutsi cât și hutu. Ceea ce doresc să subliniez este tocmai această capacitate a femeilor de a însoți aspirația de pace într-o lume concretă și prin opere concrete.
- Care este urarea pe care ați dori să o faceți femeilor, în calitate de subsecretar al Consiliului Pontifical pentru Justiție și Pace?
- Mi-aș dori ca femeile să fie mulțumite de a fi femei, de capacitatea lor de a fi active, în mod simultan, pe mai multe fronturi (ce reprezintă o altă caracteristică feminină). Și mai ales aș vrea să le amintesc îndemnul Papei Ioan Paul al II-lea: "Femeie, fii tu însăți". Mai ales anul acesta, când se împlinesc 50 de ani de la începerea Conciliului Vatican II, să ne amintim de foarte scurtul dar intensul mesaj pe care Papa Paul al VI-lea l-a încredințat femeilor la finalul Conciliului. Printre alte aspecte, le încredința rolul de a reconcilia oamenii cu viața, folosind o expresie care mie mi s-a părut foarte profundă: "Femei, opriți mâna bărbatului care, într-un moment de nebunie, ar încerca să distrugă civilizația umană".
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 911, Ultimul acces: 2024-04-25 19:04:08