Pr. dr. Daniel Iacobut despre optiunea sa pentru Jean-Marie Roger Tillard (I) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Pr. dr. Daniel Iacobuț despre opțiunea sa pentru Jean-Marie Roger Tillard (I)

[2012-12-04]
Joi, 22 noiembrie 2012, în cadrul Ateneului Pontifical "Sfântul Anselm" din Roma, pr. Daniel Iacobuț a apărat cu succes teza de doctorat cu titlul "Dalla sinassi eucaristica alla Chiesa-comunione. Liturgia ed ecclesiologia in Jean-Marie Roger Tillard", moderată de prof. dr. Cettina Militello. Întors de curând în România, după ce și-a apărat cu succes teza de doctorat în fața comisiei care a evidențiat în mod deosebit claritatea, profunzimea și cursivitatea pe care pr. Daniel le-a pus în conținutul tezei, părintele a acceptat să răspundă unor întrebări cu directă referință la tema lucrării, dar și la posibilitatea adaptării concluziilor sale în contextul postmodern actual. Preluăm în continuare prima parte a interviului semnat de Virgiliu Demșa-Crainicu pe situl ITRC.ro.
- Care a fost motivația care a stat la baza alegerii acestei teme pentru lucrarea de doctorat? De ce Tillard și nu altul?
- Studiind liturgica am rămas fascinat de profunzimea teologică a acțiunilor liturgice ale Bisericii, adică de faptul că ele semnifică și înfăptuiesc actul divin al mântuirii în momentul nostru istoric. De aceea, liturgia are capacitatea de a dezvălui în același timp lucrarea Sfintei Treimi și rodul acestei lucrări în omenire, care este Biserica. Acest interes pentru valența teologică și, implicit, ecleziologică a liturgiei m-a îndreptat spre teologii moderni care și-au construit gândirea pe fundamentul experienței liturgice a Bisericii. Printre aceștia l-am ales pe dominicanul francez Jean-Marie Roger Tillard (1927-2000), supranumit și "fiul spiritual" al lui Y. Congar. Mi-a trezit interesul mai ales ultima sa carte "Cred în ciuda a toate..." precum și bogăția gândirii sale asupra celebrării euharistice. Și astfel am început să aprofundez bibliografia sa, ce numără printre cărți, studii, articole mai mult de 400 de titluri.
- Ce model de liturgie și ecleziologie propune Tillard? Sunt ele actuale?
- Tillard nu este în primul rând un teolog al liturgiei, ci un teolog sistematic. De aceea nu poate oferi un "model de liturgie". Contribuția sa fundamentală în panorama teologică postconciliară este ecleziologia de comunione. Categoria de koionia-communio a fost indicată chiar de Sinodul Extraordinar al Episcopilor din anul 1985 drept ideea de bază a ecleziologiei propusă de Conciliul al II-lea din Vatican. Tillard o dezvoltă arătând cum însuși conținutul mântuirii oferite de sfânta Treime nu este altceva decât reinstaurarea comuniunii pe plan vertical, între om și Dumnezeu, și pe plan orizontal între oameni. De fapt însăși ființa lui Dumnezeu este definită de comuniunea celor trei persoane dumnezeiești într-o unică fire. De aceea și mântuirea oferită de Sfânta Treime se realizează prin comuniunea Fiului la natura noastră umană și se concretizează în intrarea noastră în Trupul său comunional, Biserica. Acest plan divin de mântuire și-a găsit apogeul în misterul pascal al lui Cristos, în pătimirea-moartea-învierea Sa. Sfânta Liturghie este memorialul acestui mister al iubirii dumnezeiești și de aceea reprezintă izvorul comuniunii Bisericii. Astfel punctul de pornire al ecleziologiei de comuniune este celebrarea Bisericii locale adunate în jurul altarului pentru Euharistie. Cred că acest model este actual din două motive: în primul rând este cel pe care Biserica însăși și l-a asumat prin documentele magisteriale de după Conciliu; în al doilea rând, pentru că oferă o autentică alternativă societății noastre devorate de individualism și secularism.
- De ce este considerat Tillard teologul Bisericii-comuniune?
- Scopul principal al lucrării mele de doctorat a fost să demonstrez faptul că Tillard a devenit teologul Bisericii-comuniune pentru că a fost mereu teologul Euharistiei. Celebrarea Sfintei Liturghii a fost mereu steaua călăuzitoare a gândirii sale. Astfel că în operele sale principale devine evidentă această trecere: de la communio eucharistica la communio ecclesialis. Euharistia edifică comuniunea eclezială și în același timp o manifestă. Împărtășirea din același trup a lui Cristos Euharisticul ne conduce la o sălășluire mai profundă în interiorul Trupului său eclezial. Tillard pleacă de la comuniunea realizată de Euharistie pentru a explica identitatea, misiunea și dinamismul Bisericii.
- Cum vede Tillard comuniunea Bisericii? Poate fi ea aplicată contextului românesc în care catolicismul reprezintă o minoritate? (mă refer aici la comuniunea cu credincioșii ortodocși).
- Modelul comunional al Bisericii are meritul de a oferi noi perspective pentru dialogul ecumenic. Însuși Tillard a fost unul dintre acei teologi catolici care s-au implicat mult în găsirea drumului pentru restabilirea unității depline dintre toți botezații. De fapt, ecleziologia lui s-a format sub impulsul participării la diferitele comisii de dialog teologic din care făcea parte, ca reprezentant al Bisericii Romano-Catolice. Legătura sa cu teologii ortodocși și anglicani era foarte bine cunoscută. Viziunea comunională și euharistică a Bisericii are un potențial ecumenic, mai ales în ceea ce privește dialogul cu Bisericile Ortodoxe, pentru că face referință, în special, la ecleziologia sfinților Părinți și la experiența liturgică a Bisericii. Astfel că ideile lui Tillard sunt într-o esențială armonie cu cele ale celui mai mare ecleziolog ortodox în viață, Ioannis Zizioulas. Cu diferențele de rigoare, cei doi teologi sunt de acord asupra multor aspecte fundamentale ale ecleziologiei de comuniune.
(Sursa: vedeți aici)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 880, Ultimul acces: 2024-04-22 22:03:02