Proclamarea Anului omagial al Sfintilor imparati Constantin si Elena - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Proclamarea Anului omagial al Sfinților împărați Constantin și Elena

[2013-01-01]
După săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum, la 1 ianuarie 2013, în Catedrala Patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a proclamat în mod oficial Anul 2013 ca An omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena în Patriarhia Română.
Actul oficial a fost citit de către părintele diacon Eloi Siluan, slujitor al Catedralei Patriarhale.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care elogiat viața deosebită a Sfinților Împărați și a subliniat sprijinul deosebit acordat creștinismului.
„Proclamarea anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena este în primul rând motivată de împlinirea a 1700 de ani de când Sfântul Împărat Constantin a emis edictul de libertate religioasă de la Mediolan. Această libertate religioasă pentru toate religiile a făcut ca și creștinii să nu mai fie persecutați. Anul 313 este o piatră de hotar. Aproape 300 de ani creștinii au fost persecutați că nu se închinau împăratului și zeilor păgâni greco-romani, de aceea mulți dintre ei au fost uciși în chinuri deosebite, episcopii și preoții au fost duși în închisori, mutilați și uciși, astfel calendarul nostru, din primele trei veacuri, este plin de sfinți martiri sau mucenici ca urmare a politicii mai multor împărați romani de a persecuta pe creștini”, a spus Preafericirea Sa.
Vorbind despre Sfântul Constantin cel Mare, Patriarhul României a arătat că acesta a fost un om chemat de Dumnezeu pentru o schimbare deosebită în istoria Europei și a lumii întregi deoarece, așa cum spune troparul, el nu a primit chemarea de la oameni, ci de la Dumnezeu.
De asemenea, Preafericirea Sa a evidențiat preocuparea Sfinților Împărați pentru o societate creștină, dar și sprijinul acordat Bisericii.
„În primul rând noi cinstim pe Sfinții Împărați Constantin și Elena pentru că au fost mărturisitori ai lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu care S-a făcut om din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor. De asemenea, îi cinstim ca fiind susținători și ajutători ai Bisericii. Nu numai că după ce a eliberat pe episcopi și preoți din închisoare, ci i-a și chemat să ajute la formarea și educarea unei societăți noi creștine. De aceea, episcopii și preoții erau încurajați să propovăduiască eliberarea sclavilor din robie; Sfinții Împărați au dăruit unele imobile publice împărătești numite basilica care erau folosite pentru judecată publică sau pentru a anunța hotărârile imperiale. El a oferit astfel de basilici creștinilor pentru că multe biserici au fost dărâmate de împărații prigonitori romani și ca o compensație pentru bisericile pierdute au fost oferite aceste locașuri imperiale publice pentru a servi ca biseric”, a mai arătat Părintele Patriarh.
„Sfinții împărați au fost nu numai apărători ai libertății religioase, ci și buni creștini, apărători ai demnității umane, apărători ai omului creat după chipul lui Dumnezeu, de aceea Sf. Împărat Constantin a dat legi și decrete imperiale prin care a modificat legislația romană păgână. Astfel a interzis răstignirea, zdrobirea picioarelor și arderea trupului cu fierul roșu. Deci, a interzis tortura care se practica foarte des în timpul împăraților păgâni. A pedepsit adulterul, a interzis avortul, deci o mulțime din legile creștine de mai târziu au temelie în legislația din timpul Sfinților Împărați. De asemenea, au încurajat ajutorarea săracilor, a văduvelor, a bătrânilor, a bolnavilor”, a mai precizat Preafericirea Sa.
Totodată, Părintele Patriarh a arătat că Sfinții Constantin și Elena sunt modele de viață creștină: „Deci, avem în Sfinții Împărați un model de viață creștină, de ajutorare a Bisericii, de respectarea libertății religioase, dar și a demnității umane; în ei doi avem și rugători în ceruri. Sfinții Împărați sunt rugători pentru noi și atunci când trebuie să dăm o educație aleasă copiilor. Sfânta Elena este model de mamă care dăruiește o educație luminată de credința în Hristos care are ca temelia iubirea față de Dumnezeu și față de semeni”.
„Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca pentru rugăciunile Sfinților Împărați Constantin și Elena, în anul în care am intrat 2013, să săvârșim și noi fapte bune pentru întărirea în credință, pentru ajutorarea Bisericii, pentru ajutorarea societății noastre românești”, a încheiat Preafericirea Sa.
La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în ședința de lucru din 25 octombrie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2013 să fie declarat Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena la împlinirea a 1 700 de ani de la Edictul de toleranță religioasă de la Milano (313).

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4374, Ultimul acces: 2023-02-02 14:02:44