Sfantul Ierarh Grigorie de Nissa sarbatorit astazi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfântul Ierarh Grigorie de Nissa sărbătorit astăzi

[2013-01-10]
Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi, 10 ianuarie, pe Sfântul Grigorie de Nyssa.
Sfântul Grigorie s-a născut în anul 335. Tatăl, pe nume Vasile, era originar din provincia Pont, iar mama Sfântului Grigorie, Emilia, era din Cezarea Capadociei. Sf. Grigorie de Nyssa era unul din cei 10 frați, dintre care trei vor fi episcopi: Vasile, Petru de Sevasta, Grigorie; cinci vor fi monahi: cei trei dinainte, plus Naucratios și Macrina cea tânără; vor fi șase sfinți în familia mare: Sfânta Macrina cea Bătrână, Sfânta Emilia (mama lui), Sfântul Vasile, Sfântul Grigorie de Nyssa, Sfântul Petru și Sfânta Macrina cea Tânără. Bunica Macrina a crescut pe copii în duh creștin, împreună cu mama lor, Emilia, și sora lor, Macrina cea Tânără.
Episcopul Nyssei a studiat în Cezareea Capadociei. A fost căsătorit cu Theosebeia și se pare că a avut un băiat. Sfântul Grigorie va fi hirotonit în anul 371/372, episcop de Nyssa, oraș mic la o distanță de circa 80 de kilometri de Cezareea. Însă, a avut necazuri din partea arienilor, care în anul 375/376, îi înscenează un proces de ordin economic, în urma căruia Episcopul Grigorie este trimis în exil, de unde se va întoarce în scaunul episcopal după trei ani, în urma unui decret imperial de grațiere.
A fost unul dintre stâlpii Ortodoxiei la Sinodul al II-lea Ecumenic, împăratul Teodosie remarcând calitatea deosebită a prestației sale teologice și retorice. El este cel care a rostit cuvântările la moartea împărătesei Flacilla și a prințesei Pulheria. A trecut la cele veșnice în anul 395.
Un fragment din moaștele Sfântului se află la Biserica „Domnița Bălașa” din București. Sfintele Moaște se află la Biserica „Domnița Bălașa” din Capitală de aproximativ 40 de ani, iar relicvariul cu sfintele odoare datează din anul 1792.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1390, Ultimul acces: 2024-02-22 23:29:22