Randuiala inmormantarii calugarilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Rânduiala înmormântării călugărilor

[2013-01-10]
Slujba de înmormântare a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Epifanie va urma o rânduială liturgică specială.
Pentru că ierarhii ortodocși sunt călugări, slujba prohodirii lor este una deosebită, caracterizată prin simplitate, smerenie și nădejde în înviere.
„În cazul trecerii la cele veșnice a unui ierarh se săvârșește slujba înmormântării călugărilor care ne aduce aminte de făgăduințele pe care un monah le-a făcut înaintea lui Dumnezeu și a obștii din care a făcut parte. Slujba înmormântării călugărilor se deosebește oarecum de slujba înmormântării mirenilor, dar și de slujba înmormântării preoților și diaconilor de mir. Este o slujbă a renunțării, o slujbă simplă. Cele opt pesne ale canonului înmormântării călugărilor care sunt citite cu astfel de prilej ca și cele opt rânduri ale antifoanelor Învierii ne aduc aminte pe de o parte de frumusețea trăirii vieții monahale, dar și de nădejdea Învierii”, a precizat pentru TRINITAS TV Arhim. Timotei Aioanei, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
La începutul slujbei înmormântării călugărilor, printre stihurile Psalmului 117, apare foarte des cântarea „Al tău sunt eu, mântuiește-mă!”.
La finalul slujbei, ierarhii, preoții și credincioșii cânt㠄Hristos a înviat!”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 828, Ultimul acces: 2021-01-15 04:09:37