CATE CEVA – Benone Burtescu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

CÂTE CEVA – Benone Burtescu

[2013-01-11]
“… ce pietre și ce zidiri!”
Este absolut normal ca mai marii lumii, cei care se presupune că o au în grijă, să aibă în vedere și sfârșitul ei. Felul în care și-l imaginează sau îl cred într-un scenariu sau altul sau deloc, depinde fiecare în parte.
Cu ocazia nestăpânitei vânzoliri cu privire la 21 Decembrie 2012 – dată la care calendarul mayaș s-a oprit sau s-a întrerupt -, și care a fost preluată ca un posibil sfârșit al lumii, preocuparea mai marilor de care aminteam s-a dovedit din plin. Ei au ieșit în față și au făcut declarații oficiale fiecare în felul său. După cum am mai spus la timpul cuvenit, papa, a făcut una dintre cele mai interesante afirmații, spunând că sfârșitul lumii de care vorbește Biblia este FILOZOFIC și nu LITERAL. Papa are dreptate că sfârșitul lumii este și FILOZOFIC, dar nu are dreptate, sau cel puțin nu este biblic, că sfârșitul lumii nu este și LITERAL. Desigur, nimeni nu se aștepta sau puțini, ca Președintele Americii sau Rusiei etc. să abordeze tema sfârșitului lumii cu ocazia datei de 21 Decembrie 2012, din punct de vedere teologic. Este adevărat că ei au depus jurământul de funcție cu mâna pe Biblie și responsabilitățile s-ar cuveni de esență spirituală conform Scripturii, dar toată lumea știe că prioritatea lor este cea administrativă, seculară, socială și nu teologică. De aceea, liniștirea oamenilor că pe 21 Decembrie 2012 nu ar fi sfârșitul lumii, a părut îndeajuns. Cât privește papa, oficial mai marele spiritual al omenirii, a abordat această problemă exact cum se și cuvenea, teologic, dar s-a oprit la jumătatea prezentării ei, lăsând a se înțelege că așa este întreagă.
Sfârșitul lumii este FILOZOFIC, așa cum zice el. Este sfârșitul luptei universale dintre BINE și RĂU, dintre Dumnezeu și Diavolul, ca ideologie. Mulți oameni nu știu acest lucru și reduc sfârșitul lumii la distrugerea ei, ceea ce este nebiblic. Pe de altă parte, că sfârșitul lumii nu este LITERAL, este tot atât de nebiblic. De la un capăt la celălalt al ei, și în special în Apocalipsa, Sfânta Scriptură spune că sfârșitul lumii este și FILOZOFIC și LITERAL. Că această declarație nu este considerat㠓corectă politic”, nu schimbă cu nimic autenticitatea ei. Ca să nu se sperie lumea, este argumentul. Oare Domnul Dumnezeu vrea să sperie lumea prin Cuvântul Său? Prin definiție, nu. Dacă iubirea Sa ia forma cea mai disperată a salvarii, aceea de “avertisment”, înseamnă că El necăjește pe oameni? Nu este acesta ultimul fel de apel la mântuire?
Când ucenicii i-au arătat Domnului Templul zicând “… ce pietre și ce zidiri!” și Domnul le-a răspuns “Nu va rămânea aici piatră pe piatr㔠Marcu 13, 1-2, voia să-i sperie? Era FILOZOFIC ce spunea El? Desigur. Era LITERAL? Absolut. Când Apostolul Petru zice în 2 Petru 3, 10: “…și pământul cu tot ce este pe el va arde”, este FILOZOFIC sau LITERAL? Dacă Petru ar fi fost un om de știință, sau filozof, aș fi înclinat să nu iau afirmația sa LITERAL sau să nu-i dau atenție. Dar pe bietul pescar devenit Apostol doar prin știința și filozofia dobândite la picioarele Mântuitorului, îl cred din toată inima, căci zicerea nu este nici măcar a lui, ci a Domnului. Chiar va arde pământul cu tot ce este pe el, LITERAL? Cum așa? Așa ca la Vezuviu. Așa cum bucățica din el numită Palermo a experimentat-o. FILOZOFIC prin motivație? Absolut. LITERAL prin concret? Fără comentariu. Cineva mai de la marginea pământului ar fi poate în situația de a nu crede literalitatea Vezuviului, dar cineva atât de aproape de locul acela este imposibil să o nege.
“… ce pietre și ce zidiri!” pe lume. Și marile catedrale și domuri și temple de orice nuanță religioasă? Fără discriminare? Și marile orașe cu temelii de nezdruncinat? Unde este Babilonul, unde este Ninive? Nu sunt exemple de literalitate a sfârșitului de lume? Asta nu, Doamne, uite “ce pietre și ce zidiri!” Ba da și aceasta, și acesta și TOT. Cine are de gând să protesteze împotriva Sfintelor Scripturi e liber s-o facă. Îl poate pune din nou în închisoare pe Apostolul Petru, pe Apostolul Ioan, FILOZOFIC pentru învățătura lor sau LITERAL pe cei care își permit să-i citeze, dar de Dumnezeu de dincolo de ei nici vorbă să se poată atinge. În Apocalipsa FILOZOFICĂ și LITERALĂ stă scris: “Apoi am văzut un CER NOU și UN PĂMÂNT NOU pentru că cerul dintâi și pământul dintâi pieriseră și marea nu mai era!” Curățirea “prin foc” este descoperită de Cuvântul Sfânt, în timp ce mântuiții sunt la adăpost în corturile cerești în prezența Domnului, gata să coboare pe toate înnoite.
Nimic de speriat. Totul de bucurie fără putință de a fi spusă. Putem privi în imaginație profetică la cetatea cea sfântă care se va coborî LITERAL pe Pământul NOU și de zis: “… ce pietre și ce zidiri!”. Veșnice.
Benone Burtescu (dburtescu@aol.com)

Sursa: www.InterCer.net


Contor Accesări: 692, Ultimul acces: 2021-01-16 02:38:58