Intruparea este darul lui Dumnezeu pentru omenire - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Întruparea este darul lui Dumnezeu pentru omenire

[2013-01-09]
Papa Benedict al XVI-lea a reflectat asupra misterului Întrupării în cadrul audienței sale generale din 9 ianuarie 2013, numindu-l "darul originar al Crăciunului". "În noaptea aceea sfântă, Dumnezeu, făcându-se trup, a voit să se facă dar pentru oameni, s-a dat pe Sine însuși pentru noi; Dumnezeu a făcut din Fiul Său unic un dar pentru noi, a asumat umanitatea noastră pentru a ne dărui dumnezeirea Sa", a spus Papa în cadrul audienței din Aula Paul al VI-lea din Vatican. "Găsim aici modelul dăruirii noastre, pentru ca relațiile noastre, în special cele mai importante, să fie conduse de gratuitatea iubirii". Papa Benedict al XVI-lea a pornit de la termenul "Întrupare", pe care l-a dezvoltat prin reflecție asupra cuvintelor din Evanghelia lui Ioan, "Cuvântul s-a făcut trup".
Cuvântul "trup", a spus el, în contextul ebraic, "indică omul în integralitatea sa, omul întreg". Astfel sunt semnificative timpul și locul anume în care Cristos a devenit om: pentru El sunt importante circumstanțele particulare ale vieții fiecăruia. "Aceasta pentru a ne spune că mântuirea adusă de Dumnezeu întrupat în Isus din Nazaret îl atinge pe om în realitatea sa concretă și în orice situație s-ar afla". "Dumnezeu a asumat condiția umană pentru a o vindeca de tot ceea ce o separă de El, pentru a ne permite să îl chemăm, în Fiul Său Unicul Născut, cu numele de 'Abba, Tată' și să fim cu adevărat fii ai lui Dumnezeu". Pontiful a spus că există pericolul de a deveni atât de obișnuiți cu faptul că "Cuvântul s-a făcut trup" încât să îi uităm semnificația profundă.
"Este important să recuperăm uimirea în fața acestui mister, să ne lăsăm învăluiți de măreția acestui eveniment: Dumnezeu, adevăratul Dumnezeu, Creatorul a toate, a parcurs ca om drumurile noastre, intrând în timpul omului, pentru a ne comunica însăși viața Sa. Și a făcut aceasta nu cu strălucirea unui suveran, care supune lumea cu puterea sa, ci cu umilința unui prunc". Pontiful a subliniat că "acțiunea lui Dumnezeu nu se limitează la cuvinte, ba chiar am putea spune că El nu se mulțumește să vorbească, ci se cufundă în istoria noastră și asumă asupra Sa truda și povara vieții umane". De asemenea, credința noastră "nu trebuie să fie limitată la sfera sentimentelor, a emoțiilor, ci trebuie să intre în concretul existenței noastre, adică trebuie să atingă viața noastră de fiecare zi și să o orienteze și în mod practic... Credința are un aspect fundamental care privește nu numai mintea și inima, ci întreaga noastră viață".
Papa a concluzionat analizând legătura dintre Vechiul și Noul Testament. În prologul Evangheliei sale, Sf. Ioan "face aluzie în mod clar la relatarea Creației care se găsește în primele capitole din Cartea Genezei, și o recitește în lumina lui Cristos. Acesta este un criteriu fundamental în lectura creștină a Bibliei: Vechiul și Noul Testament trebuie citite împreună mereu și pornind de la Noul Testament se dezvăluie sensul cel mai profund și al Vechiului Testament". În Cristos, "noul Adam", "în acel prunc, Fiul lui Dumnezeu contemplat la Crăciun, putem recunoaște adevărata față, nu numai a lui Dumnezeu, ci adevărata față a ființei umane; și numai deschizându-ne la acțiunea harului Său și încercând în fiecare zi să îl urmăm, vom realiza planul lui Dumnezeu pentru noi, pentru fiecare dintre noi".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1395, Ultimul acces: 2024-04-18 00:15:40