Un nou Patriarh catolic copt in Egiptul musulman - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Un nou Patriarh catolic copt în Egiptul musulman

[2013-01-16]
Noul Patriarh catolic copt este Ibrahim Isaac Sidrak, în vârstă de 57 de ani, până acum Episcop în scaunul episcopal din Minya, al catolicilor copți. Din primele zvonuri apărute în cercurile catolice egiptene, Sinodul catolic copt a trebuit să învingă împotrivirea inițială a Episcopului la a-și asuma funcția patriarhală ca succesor al Cardinalului retras Antonios Naguib. Noul Patriarh s-a născut la 19 august 1955 în Beni-Cliker, Eparhia de Assiut. A studiat filozofia și teologia la Cairo, în Seminarul Major din Maadi, și a fost hirotonit preot în februarie 1980. A studiat la Universitatea Pontificală Gregoriana, obținând licența în Teologie dogmatică, disciplină pe care a predat-o apoi în Seminarul din Maadi. Între anii 1990 și 2001 a fost rector al aceluiași Seminar și director al Biroului Catehetic din Sakakini, devenind în 2002 paroh al catedralei catolice copte din Cairo. În luna septembrie a aceluiași an a fost ales de Sinod ca Eparh al Eparhiei de Minya, fiind și în acel scaun episcopal succesor al lui Antonios Naguib.
În zona Minya, la 250 km sud de Cairo, sunt concentrați peste o cincime dintre cei aproximativ 200.000 de catolici copți prezenți în Egipt. În acești ultimi ani, Eparhia s-a evidențiat prin dinamismul pastoral și social, ocupându-se de domeniul catehezei și de inițiativele de caritate îndreptate în particular către șomeri, prostituate, prizonieri și familiile în criză. Episcopul Ibrahim Sidrak a susținut și însoțit fervoarea apostolică din Eparhia sa. În ultimii ani, el a participat la Sinodul pentru Africa (2009) și la cel pentru Orientul Mijlociu (2010). S-a evidențiat întotdeauna prin pozițiile echilibrate și realiste. Înaintea revoluției din 25 ianuarie 2011, a subliniat mereu incapacitatea vechiului regim de a răspunde la cererile de schimbare care veneau din cadrul societății egiptene încă din anii precedenți.
El a avertizat și cu privire la atentatele și violențele asupra creștinilor, de dinainte și de după revoltă: "Trebuie să știm", a declarat în cadrul unui interviu dat în primăvara anului 2012 pentru Agenția Apic, "că atacurile de acest tip fac parte din strategia pentru a semăna dezordine și a distrage atenția de la problemele momentului, de exemplu de la problemele sociale. Poporul se revoltă, cere respectarea demnității, îmbunătățirea stării lui materiale, și atunci se provoacă o diversiune. Regimul organizează sau lasă să aibă loc atentate, iar musulmanii profită de acest lucru. Regimul abuzează de incidentele în care creștinii și musulmanii se confruntă, și profită de tensiuni în propriul avantaj". Pentru noul Patriarh catolic copt, se deschid perspective inedite de colaborare cu Papa ortodox copt Tawadros al II-lea - aflat și el la începutul slujirii sale patriarhale.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 596, Ultimul acces: 2020-08-10 18:09:36