Pr. Kowalczyk: despre trasaturile caracteristice credintei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Pr. Kowalczyk: despre trăsăturile caracteristice credinței

[2013-01-16]
Continuă rubrica susțină la Radio Vatican de pr. Dariusz Kowalczyk, dedicată Catehismului Bisericii Catolice, de la a cărui publicare s-au împlinit 20 de ani. În ultima emisiune, preotul profesor la Universitatea Gregoriana din Roma a vorbit despre aspectele caracteristice credinței.
"Credința creștină este răspunsul liber dat de om lui Dumnezeu care s-a revelat în Isus. Un astfel de răspuns este însă imposibil în absența harului. De aceea, Catehismul afirmă: 'Credința este un dar al lui Dumnezeu, o virtute supranaturală revărsată de El' (CBC 153). De fapt, harul lui Dumnezeu nu ne limitează ci dimpotrivă ne deschide noi posibilități. Cu alte cuvinte, raportul viu cu Dumnezeu ne face mai umani, mai liberi și mai responsabili. Care este așadar motivul definitiv pentru a crede? Acceptăm adevărurile de credință pentru că apar ca fiind credibile, bune și frumoase. Le acceptăm pentru că ne-au fost transmise de părinți sau de alte persoane importante pentru noi. Dar, așa cum citim în Catehism, în fond noi credem 'datorită autorității lui Dumnezeu însuși care revelează și care nu poate nici să se înșele și nici să înșele' (CBC 156)."
"Catehismul spune apoi că 'credința este sigură, mai sigură decât orice cunoaștere umană' (CBC 157). O astfel de afirmație ar putea uimi. Nu este însă vorba de o certitudine matematică, precum cea care afirmă că doi plus doi fac patru. Certitudinea credinței are caracter esențial și tocmai de aceea putem face din ea fundamentul vieții noastre. Faptul că Dumnezeu mă iubește și că Cristos mă va salva în orice situație sunt certitudinile credinței. O altă caracteristică a credinței este efortul de a înțelege. Harul lui Dumnezeu luminează 'ochii minții' (Ef. 1,18) pentru o înțelegere mai profundă a celor revelate în Isus. Catehismul amintește cuvintele Sfântului Augustin: 'Cred pentru a înțelege și înțeleg pentru a crede mai bine'. Să primim aceste cuvinte ca pe un îndemn la o lectură mai aprofundată a Catehismului."
(Sursa: vedeți aici)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 596, Ultimul acces: 2020-08-06 00:04:10