O sentinta a CEDO in patru cazuri privind libertatea religioasa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

O sentință a CEDO în patru cazuri privind libertatea religioasă

[2013-01-16]
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că Marea Britanie nu a ocrotit dreptul Nadiei Eweida, o angajată de la "British Airways", să poarte crucea la locul de muncă. Sentința, dată în ziua de 15 ianuarie 2013, cere să se dea doamnei Eweida 2.000 de euro pentru daune morale și 30.000 de euro pentru cheltuieli procesuale. În aceeași sentință, Curtea a refuzat recursul lui Shirley Chaplin, o infirmieră, explicând că spitalul în care lucra aceasta din urmă avea dreptul să o împiedice să poarte o cruce din motive de "sănătate și siguranță". Ambele femei pierduseră cauzele lor în Tribunalele de muncă din Marea Britanie, după ce le-a fost refuzat dreptul de a purta crucea ca simbol al credinței lor, pentru că directivele despre uniformele angajaților firmei nu prevedeau aceasta, citim în relatarea de pe Ercis.ro, preluată de la Agenția SIR.
În sentință, decizia este explicată astfel: "Curtea subliniază importanța libertății de religie, element esențial al identității credincioșilor și fundament, printre altele, al societăților democratice pluraliste. Libertatea de religie, garantată de art. 9 din Convenție, implică libertatea de a manifesta propria religie, și la locul de muncă. Totuși, atunci când practica religioasă a unui individ încalcă drepturile altuia, ea poate să fie obiect de restricții". "Revine în primul rând autorităților statelor membre - adaugă Curtea - să determine măsurile pe care le consideră necesare. La rândul său, Curtea are ca misiune să verifice dacă măsurile luate la nivel național se justifică din principiu și dacă mențin un echilibru just între diferitele drepturi și interese". În cazul doamnei Eweida, sentința Curții Europene arată că înaintea ei, alți angajați de la "British Airways" au fost autorizați să poarte însemne religioase cum ar fi turbanul și hijab-ul, fără nici un efect negativ asupra imaginii mărcii și a reputației societății. Curtea a considerat apoi că autoritățile britanice, în acest caz specific, nu au ocrotit suficient dreptul doamnei Eweida de a-și "manifesta" propria apartenență religioasă. Este diferit în schimb cazul lui Shirley Chaplin, deoarece "responsabilii unui spital sunt mai bine predispuși de un Tribunal pentru a lua decizii în materie de siguranță clinică".
În aceeași sentință, Curtea a refuzat apelul altor doi creștini care își pierduseră serviciul pentru că au refuzat să desfășoare îndatoririle muncii lor pe care o considerau o formă de grațiere a homosexualității. Gary McFarlane, un consilier, care nu a dorit să ajute, cu terapii sexuale, un cuplu de homosexuali, și Lillian Ladele, o angajată publică, ce nu a dorit să celebreze uniuni civile, au pierdut apelul lor. Curtea amintește că "orice diferență de tratament pe baza orientării sexuale nu poate să fie justificată decât de motive deosebit de puternice și că situația cuplurilor homosexuale este comparabilă cu aceea a cuplurilor heterosexuale în ceea ce privește necesitatea de recunoaștere a ocrotirii juridice și protecție a relațiilor lor".
Între primele reacții la această sentință, Arhiepiscopul anglican de York, John Sentamu, al doilea ca importanță, după cel de Canterbury, în ierarhia anglicană, a comentat sentința Curții: "Creștinii și adepții altor religii ar trebui să fie liberi să poarte simbolurile lor fără a îndura discriminări". "Creștinii nu sunt obligați să poarte o cruce, dar ar trebui să fie liberi să demonstreze iubirea lor față de Isus și încrederea în El în acest mod, dacă doresc". "În iulie 2012, Sinodul general a decis că este vocația creștinilor să își rânduiască viața lor urmând învățăturile Sfintelor Scripturi și să manifeste credința lor în locuri publice și private", a mai spus Arhiepiscopul de York. "Aceasta înseamnă a exprima credința lor atât în scris cât și vorbind, și în actele practice de slujire a comunității locale și a națiunii. Legea cu privire la oportunitățile egale din 2010 îi încurajează pe angajați, inclusiv persoanele religioase, să îmbrățișeze diversitatea. Dacă se poate purta o cruce sau se pot face rugăciuni - nu tribunalele și Curtea Drepturilor Omului ar trebui decidă aceasta".
(Sursa: ERCIS.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1457, Ultimul acces: 2024-04-12 21:10:56