Poetul Mihai Eminescu omagiat de ardeleni - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Poetul Mihai Eminescu omagiat de ardeleni

[2013-01-17]
Cu prilejul împlinirii a 163 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, reprezentanții autorităților locale și oameni de cultură din Cluj-Napoca au depus coroane de flori la statuia poetului din fața Teatrului Național. La Oradea, în amfiteatrul Bibliotecii Județene "Gheorghe Șincai" a avut loc o manifestare cultural-comemorativă, organizată de Asociația Femeilor Ortodoxe, după cum aflăm din Ziarul Lumina.
La manifestarea organizată în Cluj-Napoca a participat și Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a săvârșit o scurtă slujbă de pomenire și a rostit câteva cuvinte. După slujbă, manifestările au continuat cu un recital de poezie susținut de mai mulți elevi de la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu". Manifestările au continuat de la ora 12:00, la sediul filialei clujene a Uniunii Scriitorilor din România, unde au fost lansate mai multe volume de debut ale unor tineri scriitori. Seara, clujenii au putut participa la spectacolul omagial de muzică, poezie și dans intitulat "Eminesciana", organizat de Școala Populară de Arte "Tudor Jarda" la Cinema Mărăști.
Cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO) a organizat, marți, 15 ianuarie 2013, în amfiteatrul Bibliotecii Județene "Gheorghe Șincai" din Oradea, o manifestare cultural-comemorativă, cu prilejul împlinirii a 163 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu. La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor locale, preoți, iubitori de cultură, profesori și elevi de la școlile orădene. Evenimentul a fost moderat de Viorica Cherteș, președinte al AFOREO, manifestarea fiind deschisă de Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, care și-a exprimat bucuria de a fi prezent la eveniment, arătând valoarea deosebită și unicitatea operei eminesciene, de o rară frumusețe, și importanța cunoașterii acesteia de către copii și tineri, dar și de către părinți. Ierarhul și-a amintit cât a fost de captivat de universul eminescian de mic copil, prin poeziile pe care mama sa i le citea.
În debutul programului, prof. Ramona Urdea, cadru didactic la Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea, a prezentat în mod inedit fragmente și imagini din viața și opera literară a lui Mihai Eminescu. Prof. univ. dr. Cornel Durgheu, membru în Adunarea eparhială a Episcopiei Oradiei și cadru didactic la Facultatea de Arte din cadrul Universității din Oradea, a recitat poezia "De pe ochi ridici" și a vorbit despre personalitatea jurnalistului, gânditorului și militantului pentru cauza națională Mihai Eminescu. Lect. univ. dr. Claudia Timofte a transmis mesajul prefectului județului Bihor, Claudiu Pop.
Recitaluri din lirica eminesciană
Mai mulți copii și tineri de la școlile și liceele din Oradea și zona metropolitană au prezentat un recital de poezie și muzică din lirica eminesciană. Elevii clasei a XII-a de la Colegiul Național "Iosif Vulcan" din Oradea au prezentat un fragment din "Luceafărul" în mai multe limbi. Elevii Alexandru Carțiș și Marian Negruț din clasa a XII-a de la Liceul Ortodox orădean, sub îndrumarea prof. Ramona Urdea, au pregătit un moment intitulat "Un interviu imaginar cu Mihai Eminescu".
Zentania Lupșe Lakatos, actriță la Teatrul "Regina Maria" din Oradea, a recitat mai multe poezii, iar prof. Maria Matei, de la Școala Generală din Sânmartin, a interpretat poezia "Eminescu" de Grigore Vieru, cunoscută îndeosebi prin melodia interpretată de Doina și Ion Aldea Teodorovici. Corul bărbătesc "Traian Moșoiu", condus de prof. Ioan Flueraș, a fascinat auditoriul prin interpretarea unui repertoriu variat, cuprinzând atât melodii pe versurile lui Mihai Eminescu, precum "Sara pe deal" sau "Mai un singur dor", cât și arii din opere.
La final, ierarhul a adus mulțumiri gazdei manifestării, directoarei Ligia Mirișan, și i-a felicitat pe cei care au organizat și s-au implicat în evenimentul dedicat poetului național Mihai Eminescu. În cadrul bibliotecii a putut fi vizitată expoziția de fotografie, publicații, documente și articole care ilustrează viața, activitatea și opera marelui poet. A urmat, la statuia poetului național Mihai Eminescu din centrul Oradiei, un ceremonial omagial, organizat de Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Bihor, prilej cu care au fost depuse jerbe și buchete de flori.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1263, Ultimul acces: 2023-03-27 20:14:06