Un nou consilier patriarhal - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Un nou consilier patriarhal

[2013-01-17]
Componenta Patrimoniu religios din cadrul Sectorului Cultură și patrimoniu religios al Patriarhiei Române se află de la începutul acestei luni sub coordonarea unui nou consilier patriarhal, Dan Mihai Ivanovici, după cum aflăm din Ziarul Lumina. Noul coordonator este pictor bisericesc expert în restaurare pictură murală și lemn policrom.
Între prioritățile noului consilier patriarhal pentru Patrimoniu religios se numără dezvoltarea activității Centrului pentru pregătire, conservare și promovare a patrimoniului bisericesc "Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu", pentru ca această instituție să devină viabilă, productivă și apreciată la nivelul celorlalți specialiști cunoscuți în domeniu. Pentru aceasta, după cum ne-a spus noul consilier patriarhal, este nevoie ca cele două laboratoare ale centrului, cel pentru restaurare carte și cel pentru restaurare icoană, să fie dotate corespunzător cu aparatură modernă și materii prime ce trebuie a fi importate și pentru care este nevoie de avizul autorităților din Budapesta. În această situație s-a ajuns din cauza unor convenții europene, fapt pentru care în țara noastră nu se mai poate produce nimic.
De asemenea, se urmărește ca, printr-un protocol cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, Secția Artă sacră, să se faciliteze accesul și practica studenților la tehnici moderne de restaurare-conservare, întâlnirea lor cu specialiști și continuarea stagiilor de pregătire de cel puțin doi sau trei ani, în funcție de specializare. Anii de studiu din sistemul de învățământ nu califică absolventul pentru diferite lucrări de restaurare și conservare din teritoriu, de aceea se dorește și specializarea și calificarea de oameni pentru secțiile diferite de restaurare-conservare. "Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu blagoslovenia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, încercăm să facem din acest laborator unul de referință, unde studenții și absolvenții să se poată perfecționa și, astfel, să restaurăm cărți și icoane din colecțiile Patriarhiei Române. Toate aceste bunuri restaurate-conservate vor constitui baza viitorului muzeu de artă religioasă românească, un proiect inițiat de PF Părinte Patriarh Daniel", a precizat Dan Mihai Ivanovici, noul consilier patriarhal pentru Patrimoniu religios.
Noua coordonare a Patrimoniului religios a fost hotărâtă de către Permanența Consiliului Național Bisericesc.
Noul consilier patriarhal Dan Mihai Ivanovici este pictor bisericesc expert în restaurare pictură murală și lemn policrom. Originar din orașul Abrud, județul Alba, a făcut studiile universitare la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din București, apoi specializări în restaurare metale în Cehia, în restaurare în lemn, piatră, pictură pe lemn în țară. De-a lungul timpului a fost muzeograf, a făcut parte din comisiile de restaurare a Mănăstirii Humor, Castelului Peleș, bisericii Bogdana din Rădăuți. De asemenea, în calitate de pictor bisericesc autorizat, a realizat pictura din nou în mai multe lăcașuri de cult din țară, între care "Sfântul Nicolae" - Prundu Bârgăului, "Sfinții Apostoli", ambele din Bistrița Năsăud; Găneasa, Ilfov; "Sfânta Treime" - Ghencea, București. A restaurat numeroase bunuri religioase de pa-trimoniu, precum tâmplele bisericilor de la Mănăstirea Suzana (Prahova) și "Sfântul Antonie cel Mare" - Curtea Veche, Schitul Darvari și Paraclisul "Sfântul Gheorghe" din Reședința patriarhală, din București.
Sectorul Cultură și patrimoniu religios al Patriarhiei Române mai cuprinde Comisia de pictură bisericească și Centrul de pregătire pentru patrimoniu "Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1248, Ultimul acces: 2023-03-28 23:44:06